zaterdag 9 februari 2019

Update :)

Een van de taken die ik als buschauffeur op het platform kan krijgen, is de zogeheten schoonmaak-pendel.
Dat is een rondje rijden vanaf een bepaalde ingang, die naar de kantine van het schoonmaakpersoneel gaat, en dan via de kantine van de "pushbackers" weer terug naar het startpunt. Een enkel rondje duurt ongeveer 5 minuten, en dan doe je het rustig aan.
Het doel van die werkzaamheden is om schoonmakers en pushbackers die beginnen met hun werkdag, af te leveren bij hun werk, en de mensen die klaar zijn met hun werkdag af te leveren bij de poort, zodat ze naar huis kunnen.
Naar mijn idee zijn pushback-chauffeurs serieus geniale mensen. Ze maken zelden fouten, en als ze al eens een fout maken, hoor je dat meteen. Een pushback-chauffeur koppelt namelijk zijn voertuig (en die kunnen variëren van kleine, laag bij de grondse apparaten met banden die kleiner zijn dan die van een mini-cooper uit de jaren '60, tot echt intimiderend groot, waarbij de banden groot genoeg zijn om een dakloos gezin in te laten wonen, en dan nog ruimte over hebben voor een roedeltje zwerfkatten) aan een vliegtuig, om die combinatie richting de gate, of juist richting de startbaan te rijden.
Helemaal listig wordt het als ze het vliegtuig niet rechtstreeks aan hun voertuig koppelen, maar via een trekstang. Dan wordt het sturen dus tegensturen, en dat voor- en/of achteruit. En als ze daar fouten in maken, is de kans erg groot dat het een schade van een paar miljoen oplevert, want een vliegtuig is niet bepaald goedkoop, zelfs niet de exemplaren van prijsvechters als Ryanair etc.
Om dat goed te kunnen, en druk te kunnen negeren die er op je schouders ligt als je met een (een paar miljoen kostende) Boeing op pad gaat, moet je ijswater in je aderen hebben stromen, lijkt me.
Die pushbackers zijn best aardige gozers, en hebben prima koffie in hun kantine.
Het nadeel aan die kantine is, dat je je bus er niet even kwijt kan om van hun koffie te genieten. Je blokkeert meteen alle trucks...
Koffie tappen bij de pushbackers, maar een saffie is daar niet echt handig dus. Dat kan dan weer bij de schoonmakers. Daar kan ik mijn bus (als het rustig is, en dat was het) iets minder ongenadig onhandig neerzetten, en dus even naar binnen. Rustig even van mijn stoel af. 
En net als ik mijn bus weer in klauter, komen er een paar klantjes op me afrennen. Mooi op tijd.
Kan ik mijn rondjes weer voortzetten.
Die rondjes zijn nogal geestdodend. Zelfs die imposante pushbacktrucks zijn dat na rondje 354 niet meer. En een beetje variatie aanbrengen in het werk door ergens een lusje extra te maken, wordt niet op prijs gesteld, want de mensen die naar huis gaan, willen dat per definitie niet met een omweg, en de mensen die moeten beginnen, kennen Schiphol zo onderhand ook wel, en zitten niet te wachten op een toeristische omleiding.
En toen ineens klonk door de porto de vriendelijke stem van de regie:"Marnix, ben je er klaar mee?"
"Jazeker, regie, ik denk dat er nooit iemand klaarder is geweest dan ik"
En met die woorden kwam mijn dienst tot een einde.
Mijn dienst begon echter met gewone platform ritten, en anders dan dat ik af en toe bang was dat mijn deuren zouden wegwaaien door de harde wind, waren er wat dat betreft geen bijzonderheden. Hoewel een tengere jongedame die uit mijn bus stapte, het met de plotselinge wind wel heel moeilijk had met overeind blijven. Ze mompelde wat zuur dat het niet mee zou vallen met de turbulentie. En ik gok dat ze daar nog wel gelijk in zou kunnen hebben ook. Hopelijk had dat toestel voldoende papieren zakjes aan boord.

Ik denk dat ik bekend sta als iemand die ironie/sarcasme en wellicht een vleugje cynisme heeft omarmd.
De (taalmatig niet bijzonder getalenteerde) schrijver van het volgende stukje proza, geeft cynisme een welhaast kwaadaardige vorm, waar ik persoonlijk niet meer aan kan tippen. Ik erken mijn meerdere. (Wie deze schrijver is, weet ik niet, en wil ik ook niet weten).

 Aan alle voor-het-milieu-spijbelende-kinderen....
Vanaf morgen leveren jullie allemaal je mobiele telefoon in....want hebben jullie enig idee hoe milieu belastend het is om zo'n apparaat te maken....? En dat gaat altijd gepaard met kinderarbeid....denk maar aan de winning van bijv. Kobalt.
Afijn.....vanaf morgen gaan jullie alleen nog maar Vega eten, iets met vleesvervangers.....dus helaas Mac Donalds en snackbar wordt ook verboden terrein vanaf nu ...Snoep, chips en energiedrankjes ook niet meer.
Papa en mama hebben de wintersport afgezegd...en deze zomer gaan we leuk fietsend naar Drenthe in plaats van met het vliegtuig naar Spanje...
Jullie (merk-)kleding is ook vanaf nu voorbij....voortaan gaat mama met jullie naar een Vintage winkel...oftewel Rattaplan, dat is pas duurzaam en dus goed.
Mama brengt jullie ook niet meer naar school en naar de voetbal met de auto....je pakt je fiets maar uit de schuur voortaan....
Jullie scooter staat inmiddels te koop op marktplaats....want het rijden op zo'n ding is nog meer vervuilend dan papa zijn Opel Astra 2,2 uit 2003.
Nu het eraan zit te komen dat elk huishouden aan de warmtepomp moet en aan de zonnepanelen...gaan jullie verplicht werken als krantenbezorger of bij bijv. Domino Pizza. Wat die klimaatverandering-remmende aanpassingen gaan kosten hebben papa en mama niet...dus jullie salaris graag inleveren, enne.... dat bezorgen is uiteraard op jullie (niet-elektrische-) fiets.

Trek wel wat warms aan tijdens het protesteren want het is erg koud.
En ruim jullie troep deze keer nou is op ....want protesteren en evengoed jullie vuil achterlaten op straat is natuurlijk uit den boze.
Vertel pappa dat hij z'n plan om een elektrische auto te kopen in de koelkast moet zetten omdat alleen domme-, rijke-, nietsmethetklimaattemakenwillenhebbende- en subsidieverslindende mensen dat doen.
Succes en zet hem op (en op je status).

Toegegeven: in bijna alle punten zal de schrijver best gelijk hebben, sec gezien. Maar een heleboel wetenschappers (en de schrijver van dit stukje maagzuur-opwekkende proza is beslist geen wetenschapper, anders had hij zijn tekst wel wat correcter opgesteld) zijn het met die kinderen eens: er moet wat gebeuren.
Schamper het niet weg. Maar zorg ervoor dat die kinderen zich gehoord voelen. Ten slotte: zij moeten de aarde overnemen, en later de volgemestte luiers van onder andere deze man/vrouw verschonen. De schrijver van dit stukje lamlendigheid staat voor alle bezadiging, betweterigheid, egocentrisme en ook wel een beetje afgunst die bij heel veel oudere generaties zo duidelijk is. "Wij hebben dit land opgebouwd, en na ons de zondvloed".
Die kinderen maken zich terecht zorgen. Wat laten de oudere generaties precies voor ons over? Die zorgen op deze manier belachelijk maken, getuigt niet van heel erg goede smaak, of zelfs maar enige vorm van realiteitszin.
Tuurlijk, ook ik geniet van de (vervuilende) gemakken die ik heb. En in sommige gevallen is het ook een noodzakelijkheid. Aan de andere kant doe ik mijn best om mijn "footprint" niet al te groot te laten zijn. Maar om dan de volgende generatie met hun zorgen zo gratuit weg te honen, vind ik serieus flauw. 
Laat ze, misschien leren we nog eens wat van ze.

En daarmee is het 7:47 in de ochtend, en maak ik me op voor een nieuw avontuur in mijn leven: voor het eerst dat ik een hele nieuwe keuken ga kopen. Dat staat mogelijk nogal haaks op mijn vorige onderwerp, maar de huidige keuken is nu 20 jaar oud, en beslist niet energiezuinig of milieuvriendelijk. De nieuwe keuken zal dat zeker wel zijn. Sowieso geen gas, dus Groningen heeft van ons niks te vrezen. Maar wel een zuinigere koelkast (dat zijn denk ik alle nieuwe koelkasten wel, aangezien deze ruim 30 jaar oud is).
We gaan naar een keukenspecialist alwaar Ilse en ik mogen kijven over de indeling, inrichting, details en grote lijnen.
Toevallig werkt daar een vriendje van me, dus die zal gaan genieten van onze aanwezigheid.

Voor de rest wens ik eenieder een fijn weekend, voor wat daar van over is, en nog van gaat komen.






 

L

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje niet zo vrij.

 Oeps. Excuses. Een weekje overgeslagen. Maar goed, als je niks te zeggen hebt, is het misschien ook wel goed om niks te zeggen. Ik had zelf...