zondag 13 november 2016

Geduld, Shit.

Wat leek het een goed idee: verhuizen naar Almere.
En op zich: ik ben niet heel erg standplaats-gebonden, ik kan overal wel aarden (met uitzondering van Friesland, Limburg, en Noord-oost Groningen). Ik zeg vriendelijk hallo tegen de buurvrouw, en die doet dat ook tegen mij. En zo hou ik de vriendelijkheid een beetje in de straat.
En op zich: met alle voorzieningen bij de hand, is Almere een handige stad. En met veel groen om ons heen, kunnen we Jente ook iets leren over bomen en vogels.
Niet te vergeten natuurlijk opa en oma die het een waarlijk genoegen vinden om zo af en toe eens op de kleine spruit te passen.
Dat zijn alle voordelen wel zo'n beetje.


Er zijn natuurlijk ook nadelen. Zo moet ik telkens aan veel mensen uitleggen dat Almere heus niet zo erg is, als het lijkt.
Ik bedoel: Weert is erger. Of Voerendaal. Je zal maar in Vlaardingen wonen. Dan valt Almere best wel mee.
Maar goed, dat is meer wat irritatie over wat ik aan mensen moet uitleggen die Almere alleen maar kennen, gezien vanaf de A6. Wat ik uit moet leggen aan mensen die er nooit geweest zijn, maar er wel een mening over hebben.

Wat wél echter een nadeel is: Almere is een stad voor fietsers. En Almere is een 'anti-auto-stad'. Toegegeven: je mag er nog wel in met een wat oudere auto, maar daarmee houdt het ook wel op.
Voorbeeld: er zijn enorm veel fietsbanen aangelegd, die je als automobilist moet kruisen. En daar hebben fietsers dan voorrang. Prima. Op zich geen problemen mee. Jammer is dat die banen nauwelijks verlicht zijn, dus in het donker rij je een fietser zo van zijn fiets af. Want fietsers gebruiken volgens mij principieel geen verlichting. (Degenen die dat wél doen, zijn gewoon te dom om hun verlichting te slopen, denk ik).
Ander voorbeeld: in een straat van krap 400 meter lang, liggen 3 drempels, en nog eens 2 soort van verhoogde voetgangers oversteekplaatsen. En aan het begin en einde van de straat hebben ze iets heel bijzonders bedacht: de kruisingen zijn veel te krap voor een echte rotonde, dus planten we op die kruising een soort van paddestoel van ongelijke kinderkopjes, en die verhogen we, en maken we zo groot, dat je hem niet kan ronden zonder dat chauffeur en inzittenden zeeziek worden.
En terwijl je auto nog nadeint van die "rotonde" rij je al over de volgende drempel heen. Nou, zelfs mijn op ultiem comfort gebouwde sloep, krijgt het dan moeilijk. Laat staan dat je in zo'n stuiterbak van VW rijdt...
Dus wat autorijden betreft is Almere simpelweg een horror.

Een ander nadeel is dat ik inmiddels ontdekt heb dat wonen aan de rand van de randstad qua files een totale ramp is.
De A6 wordt vernieuwd. Dus die is vaak dicht. Daar gaat je rechtstreekse verbinding naar Amsterdam. En dus naar Schiphol, Leiden en Den Haag. Moet je dan omrijden, dan doet iedereen dat, en sta je in de file. Maar je staat ook in de file als de A6 niet dicht zit.
Nou weten mijn lezers vast wel dat ik heel veel goede eigenschappen heb, maar geduld hoort daar niet bij.
Gisteren was ik op weg naar Naaldwijk, en tot mijn aangename verrassing was de A6 gewoon open. Dus ik kon gewoon via Amsterdam naar Naaldwijk.
Hoewel... Mijn navigatie leidde me na de A6 al snel om, want er zou een file staan. Hulde voor google maps op mijn telefoon. Wat dan wel weer jammer is, dat ze het kwijtraakte, en me vervolgens alsnog uit pure onmacht dan maar weer achteraan liet aansluiten in de file, die ze me probeerde te laten vermijden. Het kreng.

Sowieso, aangekomen bij navigatie. Mijn auto is van voor het tijdperk dat navigatie standaard in de auto ingebouwd is. En dat scheelt, want nieuwe auto's worden massaal opengebroken, om het complete dashboard te jatten. Dat doen ze bij mij dus niet.
Maar sinds ik een nieuwe telefoon heb, wordt mijn geduld totaal op de proef gesteld. De door mij voor veel geld aangeschafte Garmin navigatie wil dus niet meer werken op mijn nieuwe telefoon.
Dat ligt aan de update van Garmin zelf, die allemaal verbeteringen zou bevatten. En dat klopt, want met deze verbeteringen, sluit Garmin zichzelf na 2 seconden af, en gebruik je dus je telefoon niet tijdens het rijden. Briljant gevonden van Garmin, maar helaas niet het beste idee van Nederland, zeg maar.
Mijn nieuwe telefoon en ik begonnen onze relatie slecht. Het begon er namelijk mee dat als ik willekeurige apps opende, ik daarna met geen mogelijkheid meer weg kon komen uit die apps. Home-knop gaf geen sjoege en de aan/uit-knop ook niet altijd. Gelukkig kwam dat fruitmerk met een update, en die leek dat probleem op te lossen.
Omdat ik een nieuwe telefoon voor absurd veel geld koop, wil ik ook een mooi stevig passend hoesje erom hebben. Dat kon niet online bij T-Mobile, maar de T-Mobile winkel bracht uitkomst. Een mooi safety-glaasje op mijn beeldscherm en een prachtig passend hoesje om mijn telefoon.
En toen begon mijn telefoon kuren te krijgen.
Vooral bij het gebruik maken van diverse navigatie apps besloot mijn telefoon te pas en te onpas om uit te vallen, of mij te vragen of ik echt wilde dat hij uitgeschakeld werd. Ook niet bijster handig om op een bochtige N-weg te moeten frutten aan dat ding.
En niet alleen bij het navigeren, ook op andere momenten viel dat ding uit alsof het software ontwikkeld was door iemand met teveel bier op.
Bellen met T-Mobile, leerde me dat het verstandig is om geen aankopen meer online te doen. Ze willen je best helpen met garantie en zo, maar dan ben je wel 2 weken je telefoon kwijt, en je abonnement moet je wel gewoon doorbetalen. Vond ik niet echt logisch. En ook niet klantvriendelijk, maar zo staat het blijkbaar in de 'wet kopen op afstand'...
KABOOOOOOOMMMMMM!
Het idee viel me letterlijk in als een bom. Die nieuw gekochte hoes, die vond ik behoorlijk strak zitten. Zou het soms...
Met best wel wat moeite die hoes eraf gekregen, en alle problemen verdwenen als sneeuw voor de zon.
Nou ja... Alle.... Nog steeds wat irritatie over het feit dat Garmin op deze manier vind dat updates goed werken.
Dus wie heeft er goeie tips over navigatie. Moet offline werken. Google maps vind ik niet prettig werken. Sygic heb ik geprobeerd, en de test versie, die je krijgt is waanzinnig uitgebreid, maar als je die niet koopt, en alleen de gratis versie pakt, is die nog kaler dan... Waze vond ik niet prettig werken, en kan geloof ik ook niet offline. 
Dus tips: welkom!!!

Ilse roept mij vaak vinnig tot de orde als ik mijn onvrede wat te bruusk uit. Dat ik toch maar aan mijn taalgebruik moet denken. En volledig terecht, want Jente komt nu in de fase dat ze ons uit volle borst na gaat praten.
En dat gaat eigenlijk erg goed. Inmiddels zijn het niet alleen maar losse woorden, maar ook al korte zinnetjes die haar mondje verlaten. En die wij uiteraard trots koerend begroeten.
Ik zorg er dan ook heus zoveel mogelijk voor dat ik het meest bloemrijke taalgebruik toch wel enigszins beperk.
Niet dat dat altijd lukt, want anders hoeft Ilse mij niet zo vaak tot de orde te roepen.
Maar gelukkig: Jente heeft nog niks van mij overgenomen.
Jente liet vandaag met een bijna boosaardige precisie een boek op Ilses teen vallen. Uiteraard per ongeluk. En trots was ik dat Ilse haar gevloek beperkt kon houden tot een gehijg en gesis van de pijn.
Maar op weg naar opa en oma, realiseerde Ilse zich dat ze wat vergeten was, en zei uit de grond van haar hart:"Shit, we zijn de foto's vergeten!".
Waarop er van de achterbank een even hartgrondige:"Shit!" van Jente volgde.
Ilse laat zich ook eens gaan, en meteen pikt Jente het op. Ergens vind ik die ironie om van te smullen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje vrije herdenkingen.

1 mei geldt als de dag van de arbeid. In de rest van de wereld. De rest van de wereld herdenkt dan het feit dat bedrijven niet kunnen bestaa...