zondag 4 januari 2015

Rioolput en huiselijkheden.


Internet, de rioolput van de samenleving?

En dan in het bijzonder Facebook....
Je komt er nog eens wat "gedeelde" krantenberichten tegen. Berichten over mensen die iets doms doen. Berichten over de politiek, over wat er met dieren misgaat. Of gewoon grappige nieuwsberichten.

Laatst was er een foto gedeeld van een van de prinsessen van Oranje. Die moeten namelijk eens in de zoveel tijd voor het volk op de foto.
En de oudste (11 inmiddels?) had er niet zo gek veel zin in. Dat kan, want ook een prinsesje van 11 jaar is gewoon, net als alle meisjes van die leeftijd, een (pré)puberend etterbakje. En dat mag ze zijn. Laat het kind in vredesnaam lekker kind zijn, ondanks die prachtige gouden kooi. De foto werd toch gemaakt, en uiteraard gedeeld.
De reacties die er onder stonden, logen er niet om. Ze had een dikke kop. Ze was lelijk, net als haar vader. Ze moest wat vrolijker kijken, want tenslotte betalen wij voor haar zakgeld.
En meer van dat fraais, maar dan met taalgebruik dat blijk geeft van intense debiliteit. Spelfouten, zó erg, dat ik ze niet uit mijn toetsenbord geklopt krijg, zonder dat mijn pc me een pak slaag geeft.
En allemaal van die laffe snoeshanen die achter een anonieme naam, en niks zeggende foto beledigingen posten aan het adres van een 11-jarig KIND. Dat zich dus niet zelf kan (en mag) verdedigen tegen dat soort grammaticaal droevig slecht gestelde onzin.
Ik stel me zo voor dat de schrijver van zo'n intens zielig stukje proza zichzelf zielsgelukkig aftrekt, als hij meer dan 2 "likes" krijgt op zijn belediging. Nounou... PoePoe... Heldendom!!!

Ik laat de Zwarte Pieten-discussie maar even voor wat het is. Hoewel ik natuurlijk smul van de ironie die erin zit. Kakelende Wilders-stemmers die zo veel hart hebben voor ons land, maar nog niet in staat zijn om één enkele zin te tikken zonder d/t, en andere spelfouten. De gemiddelde vluchteling die slaagt voor zijn inburgeringscursus doet het beter...

Op het gevaar af, heel erg elitair te worden: ik zou voorstellen dat iedereen die een eigen internetaansluiting krijgt, eerst een taalvaardigheidstest moet doen. Als men niet minimaal een 7 haalt, is een aansluiting niet mogelijk. Ja, nu hoor ik de mensen al denken: maar als je nu dyslexie hebt? Nou, ik ken heel veel mensen met dyslexie, en die zijn allemaal in staat tot het produceren van mooie volzinnen, zonder al te veel fouten.
En dan, als vervolgstap, voor facebook een aanvullende psychologische test. Iedereen die teveel met de onderbuik denkt, en blijk geeft van laf snoeshanen gedrag, krijgt geen toestemming om facebook te bevuilen met achterlijk gekladder. En als je eenmaal toegelaten bent tot het heilige genootschap dat INTERNETGEBRUIKERS heet, dan is het heel simpel: drie keer de mist in, en je krijgt een blokkade van 1 jaar. Nogmaals falen, en je computer wordt voor je neus door allemaal logge beren aan hele kleine stukjes getrapt. En mocht je toch proberen terug te komen, dan worden (onder plaatselijke verdoving) al je vingers geamputeerd.

Godzijdank zal dit er nooit van komen. Want ik zie al meteen waar dit plan de mist in gaat: de kosten. Er moet een test worden gemaakt, die moet worden getest, die moet worden geëvalueerd, die moet worden nagekeken. En dan moet er een commissie worden samengesteld die de evaluaties, en testen moet testen, en eventuele bezwaarschriften na afwijzing moet testen en evalueren.
Plus het feit dat een facebook bestaand uit allemaal snuiters die als ze praten, klinken alsof ze een hete aardappel in de strot hebben, nu ook niet bepaald een Utopia genoemd mag worden.

Bovendien blijft er voor mij dan niks meer over om me over te verbazen. Ik zal dan nooit meer één of andere Sjonnie of Anita uit kunnen lachen omdat ze zitten te fulmineren over Turken die terug moeten naar Marokko. Of over een lafbek die van achter een schuilnaam al masturberend iemand beledigt die meer geluk/kennis/intelligentie heeft dan hij.

Gesproken over Facebook: De gebruikersovereenkomst wordt veranderd. Vanaf 31 januari, mag facebook doen met jouw profiel wat het wil. Daar betaal je dan ook voor, want je betaalt niks. Hele horden mensen die een soort van juridisch leep lijkende tekst plaatsen, die uiteraard geen donder inhoudt, of voorstelt. Wil jij dat Marc Zuckerberg van jouw facebook prullaria afblijft: prima, dan moet je je account opdoeken. Kan het je geen sodemieter schelen wat die boef doet: ook prima. Dan hou je je account, en pas je nog beter op met wat je post. Heel simpel. Lijkt me.
Uiteraard ben ik dan wel weer zo, dat ik het niet kan laten om een beetje te pesten. Want mijn profielfoto is uiteraard niet die van mezelf. Gelukkig niet, zeg. Ik zocht de minst charmante foto van Marc op, en plaatste die als mijn profielfoto. Uiteraard mag Marc mijn profielfoto gebruiken. Waarom niet. Is toch zijn eigen lelijkste foto. Over een poosje mag mijn eigen "prince Charming" foto weer op die plek prijken.

Inmiddels is ons huis bijna af. Nog her en der wat dingen waar ik hulp bij nodig heb (1,5 linkerhand). Maar ook de box staat al. En dat vind ik griezelig. Want straks ligt er iets in waar ik de komende 18 jaar voor moet zorgen. Heel soms ligt er nu al iets in, maar ik gok dat ik daar geen 18 jaar voor hoef te zorgen, en die krijgt gewoon met de plantenspuit, want poes is lief, maar heeft in de box niks te zoeken.
Allemaal mensen die ons allemaal nuttige en mooie dingen geven of verkopen, zodat we kindje Coster goed kunnen ontvangen. Ik heb inmiddels een slordige berekening gemaakt, en het klopt: kindje Coster heeft meer kleren dan papa Coster. Maar goed kindje Coster is een meisje, dus dat zal wel zo horen.
Gesproken over kleding: een mooie klerenkast. Die hebben we niet. Want in ons oude huis stond een bakbeest. Heerlijk groot, maar na montage niet meer te verplaatsen zonder dat het vergruisde spaanplaat ter plekke zou overlijden. Dus mevrouw Coster keek online. En zag bij de Zweedse Boevenbende Ikea een kast staan met van die mooie schuifdeuren. De kast kost 333 euro, en de deuren ruim 140. En dan heb je nog geen planken. Want alles moet hangen tegenwoordig. (Ik ben van het leggen, lees: proppen). Een kast van een paar 10tjes zal ook niet voldoen, en de ludia is om veel redenen geen optimale kast. Dus vandaag of morgen maar eens op zoek naar een kast die aan al mijn wensen voldoet. 

En dan moet ik toch toegeven: ik heb een beetje spijt van mijn auto. (Het zal ook niet zo zijn...) Niks kwaads over de Volvo, want dat is een prima auto, door en door betrouwbaar, en heeft me nooit laten staan. Maaaaaaaaar.... De achterbak is klein. En ik heb inmiddels genoeg pak, en verhuis-ervaring dat ik kan zeggen: kinderwagen-wandelwagen-maxicosi-luiertassen-tassenmetanderespullen-draagconstructies.... het gaat gewoon net aan wel of net aan niet passen. En wat ik wil, is een auto waar ik gewoon alles in kan sodemieteren, zonder na te hoeven denken of het past. Klep open, met een schep alle troep naar binnen mikken, klep dicht, kind op de achterbank pleuren en gas erop.
Ik moet dus nu mevrouw Coster eventjes overtuigen. Maar ik denk dat 3 keer mijn gesakker bij het inladen ook wel afdoende is...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

een versTANDig? verhaal.

Een kerel. In de 40, mogelijk bezig aan een midlife-crisis. Misschien gewoon wat overwerkt, omdat zijn werkgever vindt dat overuren normaler...