donderdag 9 september 2021

Overpeinzingen, vlak voor het weekend.

 Ik kan mij soms mateloos verbazen over het leven in het algemeen, mijn medemensen, hun beslissingen, en hun gekkigheid in het bijzonder.
En dat betekent dat ik daarmee dus de titel van mijn eerdere blog volstrekt ontkracht: ik ben nog niet zo cynisch dat ik mij niet meer verbaas over alle gekheid die het leven in het algemeen en de mensheid in het bijzonder over, of naast mij uitstort.
Mijn verbazing geldt het volgende: ik zie veel jonge (hippe) jongens en meisjes rondlopen in spijkerbroeken. Mooi van kleur, ziet er keurig uit. Hoewel...
Het ziet er keurig uit, maar dan valt mijn oog op een bruin/creme-witte vlek op hun been. En dat blijkt dan geen vlek op de broek te zijn, maar een stuk real-life ledemaat die door een enorm gat in die broek zichtbaar is.
Men heeft dus blijkbaar niet geknoeid, men heeft gestoeid. Gestoeid met een mes, waarbij de broek een slachtoffer van de onhandigheid van de drager is geworden.
Maar zo is het dus ook niet. Deze broeken, waar hele lappen uit zijn gehaald (en "slordig", af-fabriek) zijn zo te koop. Dat is hip. Het valt mij overigens ook op dat de mannetjes die dit soort broeken dragen veelal lang, strakgetrokken haar heeft dat ergens tussen bovenschedel en achterhoofd in een soort van bolletje is vastgeknoopt. De welbekende hipsterknot, of man-bun.
Terug naar de aan flarden gefabriekte broek.
Ik verbaas me hierover. Zuinige gier die ik ben, zou ik nooit zo'n broek kopen. Ten eerste omdat dat soort gaten bij mij vanzelf groter worden, omdat ik niet subtiel genoeg door het leven ga om die gaten gezond te houden. Ten tweede omdat ik vind dat een broek geen mankementen moet vertonen bij aanschaf, en gaten in kleren beschouw ik toch serieus als mankement. Ten derde omdat ik vind dat een broek waarin complete lappen ontbreken, wezenlijk goedkoper zouden moeten zijn als een complete broek, zonder schades.
Oh, en als ik bij het klussen weer eens vergeet om kluskleding aan te trekken, ontstaat vanzelf zo'n broek. Die ik dan wegflikker omdat ik oprecht vind dat het bij mij bijzonder armoedig zou staan. Zo'n gatenkaasbroek.
Maar goed: ik ben absoluut de aller- aller- ALLER-laatste die iets over mode zou moeten zeggen. Ik bedoel: ik draag nog steeds het in 2018 gekregen t-shirt van de taptoe in Finland, gewoon casual. Knal oranje. En voel me daar prima in. En mijn niet "baggy" bedoelde korte broek uit de jaren stilletjes, doe ik ook nog steeds elke zomer wel eens aan in de vage hoop dat dat inmiddels weer hip is. (Tegen beter weten in, mijn kleding en mijn gevoel ervoor zijn nooit hip geweest, zijn het niet en zullen het niet worden ook. Dat Ilse nog naast me over straat wil en durft, vind ik een teken van liefde dat aan waanzin grenst).
Het enige waar ik heel secuur mee ben: schoeisel en sokken. Ik ben, zoals eerder vermeld een fan van happy socks, omdat ze zo lekker contrasteren met mijn aanhoudende gescheld en gevloek, en mijn schoenen zijn of van All Stars of Nike (en dit dan vaak, volgens mij, maar dat zegt dus weinig, in hippe kleuren) omdat ik het belangrijk vind dat ik lekker kan lopen.

Een week of wat geleden hoorde ik op Q-music een nogal bizarre uitspraak van een van die beroeps-wauwelaars aldaar.
"Stop eens met zeiken over hoe erg jullie het allemaal hebben, calimero-gedrag" en zo ging zijn rant nog even door.
Deze beroeps-wauwelaar bedoelde hiermee dat de mensen uit de culturele sector al dik anderhalf jaar steen en been klagen over het gebrek aan steun, en over het feit dat een F1 race wel kan, maar een festival niet. Dat bekende verhaal.
Voor het eerst in mijn leven ging bij mij mijn gevatheid uit. Vooral ook omdat ik die beroeps-wauwelaar niet meteen van repliek kon dienen.
Maar de ironie is om van te watertanden, als die niet zo intens treurig was.
Een radio dj, wiens salaris komt van het feit dat er zonder muzikanten nu eenmaal nauwelijks een bestaansreden is voor Q-Music, die op muzikanten loopt te schelden, dat ze zeuren over hun belachelijk moeilijk gemaakte bestaan.
Een radio DJ... En niet van een of andere nieuws-zender, maar van een zender die in naam veel met muziek zou moeten hebben. Q-music...
Hoe krijg je het verzonnen. Maar echt. Je eigen salaris, je eigen brood, dank je aan het feit dat er muzikanten zijn, en vervolgens ga je juist die mensen die mogelijk maken dat jij je boterham met worst kan beleggen de maat nemen over hun "gezeik"? Dan ben je geen pannekoek meer. Dan ben je gewoon een onderontwikkelde wauwelaar. Als ik muzikant was, zou ik alles op alles zetten om mijn muziek nooit meer op Q- music te laten draaien. Laat ze maar failliet gaan.
Hoewel... Er zijn natuurlijk heel veel meer momenten op Q-music die ik heerlijk vind, dus doe ook maar niet. Maar die ene pannekoek, moesten ze maar eens ontslaan. Een radio DJ die zo dom over muzikanten kletst, kan maar beter weerman van omroep Zeeland of TV Drenthe worden of zo.

Ik hoorde laatst op het nieuws dat veel kleine supermarktketens het op moeten geven. De klant wil namelijk goedkoper, nog goedkoper en liefst nog gratis.
Dit werd als reden opgegeven. Plus dat veel bezorgdiensten als schimmels uit de grond oprijzen.
De reden dat klanten goedkoper willen, snap ik. De prijsstijgingen die er zijn, zijn soms echt niet met droge ogen nog te verklaren. Aan de andere kant is het naar mijn mening zo, dat die niet worden gecompenseerd met stijging van de kwaliteit. Of service.
Aan de andere kant: wij laten regelmatig wat door een bezorgdienst komen. Het scheelt ons veel tijd. En milieubewuste burger van 10-09-2021 die ik ben, begin ik te malen.
Stel je voor: ALLE supermarkten verdwijnen, en er komen alleen nog maar bezorgservices die tegen normale prijzen met van die elektrokarretjes voor komen rijden om je boodschappen te bezorgen. Dan ben je lekker gemakzuchtig, én milieubewust bezig. Scheelt al gauw een hoop uitstoot. Dan moeten alle boodschappenkoeriers wel een e-voertuig gebruiken. Maar dat kun je makkelijk verplicht stellen. Een nadeel daaraan zou kunnen zijn dat je je leven in een woonwijk niet meer zeker bent doordat koeriers je aan alle kanten van de sokken rijden, maar met die dinky-toys van de picnic zal dat wel loslopen.
Bijkomend voordeel is dat je de leegrakende winkelpanden om kan bouwen tot (tijdelijke) woningen voor modale mensen. Hoeft er niet gebouwd te worden, en bespaar je je om die reden ook al weer een boel uitstoot.
En voor de angsthazen die beginnen over vrijheid: Nee, niet meteen miepen: in dit idee, staat het elke supermarkt vrij om een bezorgdienst te bouwen, dus keuze is er nog steeds. Nee, je wordt niet meteen veroordeeld tot binnenzitten, je hoeft niet alleen maar naar buiten om die deksels dure grutter te bezoeken, je kan ook eens een leuke avond wandeling maken, of de hond een keer extra uitlaten, of op bezoek bij je schoonmoeder.
Behalve alle voordelen die ik net benoemde, zullen er meer zijn. Maar wellicht zijn er ook nadelen, en mits goed beargumenteerd en respectvol gebracht, hoor ik ze graag. Dan kan ik dit naar mijn grote vriend Rutte sturen. Als die het ziet zitten, is er waarschijnlijk meer mis mee dan ik had kunnen bedenken.

Dit alles maar weer getikt te hebben, maak ik me op deze vrij(e)dag op voor een weekend vol bussen.
Ik wens u een goede.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje vrije herdenkingen.

1 mei geldt als de dag van de arbeid. In de rest van de wereld. De rest van de wereld herdenkt dan het feit dat bedrijven niet kunnen bestaa...