zaterdag 20 november 2021

Man man man.... :(

Ik heb een lesje in vrijheid gekregen. Gisteren, in het nieuws over Rotterdam.
Vrijheid volgens de viruswap: volstrekte anarchie, geweld, vernielingen etc.
Ze maken daarmee wel pijnlijk duidelijk dat ze daar totaal niet verder ontwikkeld zijn dan een gemiddelde peuter van 3. Het krijgt zijn zin niet en gaat op de grond liggen krijsen en met een zakje snoep of een speeltje gooien. Eenmaal volgroeid tot volwassen maatvoering, moeten er auto's in de fik gezet, je mening moet met geweld kracht worden bijgezet, en de brandweer, (die jouw nest, dat je zelf in de fik zette, komt blussen), mag met stenen bekogeld worden. Hoewel ik me ineens afvraag of dat inferieure volk wel in Rotterdam woont. Ik vrees dat ze uit plaatsen als Alblasserdam of Urk komen, en elders de boel gaan lopen vernielen.
Hoewel: ik denk dat de mensen die dit goed praten wel weer met de "Romeo's" aan zullen komen. Die zouden de rellen zijn begonnen. Net als alle andere keren dat hun rechten op demonstratie volslagen uit de klauwen escaleerde.
Maar goed.

Wat een vrijheid...
Wat een intens nieuw dieptepunt.

Experts spreken van "polarisatie" die zou ontstaan, mede door dit overheidsbeleid. Maar persoonlijk ben ik van mening (en die verkondig ik zonder hier het huis kort en klein te meppen) dat dat nonsens is. Ja, de overheid neemt drastische maatregelen, ja de overheid faalt op vele vlakken. Maar die polarisatie begon al toen dat virus ons allen overviel, en de overheid moest gaan handelen. En dan lijkt het me evident dat ze niet luisteren naar een gesjeesde student microbiologie annex klitharige dansmeester.
Die klitharige dansmeester en zijn volgelingen begonnen gelijk al met het polariseren. Iedereen die het ook niet wist, en niet beter wist dan de mensen die wél hun studies afgerond hadden, werden voor schapen uitgemaakt. Tja... Dan weet ik wel waar dat polariseren begonnen is.
Het polariseren begon toen er demonstraties kwamen waarbij iedereen behalve zijzelf verantwoordelijk was voor geweld. En inmiddels gelooft toch geen hond meer dat dat geweld door andere, schimmige lieden komt. Dat komt toch rechtstreeks uit de koker van die griezelige Engel die op zijn zachtst gezegd vanaf zijn geboorte al een slechte verhouding heeft met autoriteit.

Maar ja. Ik snap het niet. Ik snap niet dat als je zo enorm van de vrijheid bent, dat je dan om dat te onderstrepen, een orgie van chaos, anarchie, geweld, het recht van de sterkste wil ontketenen. Dat is zo'n beetje het complete tegenovergestelde van welke vorm van vrijheid dan ook.

Kortom: net als alle andere weldenkende Nederlanders walg ik van dit soort uitspattingen. En ik kan er ook op geen enkele manier een goede verklaring voor vinden. Ik kan het op geen enkele manier vergoeilijken.
Want los van alle kosten die er sowieso al gemaakt worden door covid en shit: ook ik mag meebetalen aan gesloopte politiewagens. Aan gewonde journalisten. Aan verbrande scootertjes. Dank aan deze bloedmongolen.

"Jouw vrijheid eindigt waar die van mij begint".
Dit is een lesje dat mijn oma me jaren geleden al gaf. En daarmee doelde ze op het feit dat vrijheid een groot goed is (ze heeft 2 wereldoorlogen overleefd, 4 joden in huis gehad terwijl er bij haar buren ss'ers waren ingekwartierd). En niet iets om heel lichtzinnig mee om te gaan. Daarmee doelde ze op het feit dat het in een maatschappij, een samenleving per definitie iets is dat niet zonder limiet komt. Vrijheid is niet grenzeloos. Dat je dus solidair moet zijn, ook daar waar het voor jou misschien een beperking is. Dat je je radio niet op standje burengerucht moet zetten. Dat je meebetaalt, daar waar een ander wat minder kan betalen. Dat je niet op de snelweg jouw vrijheid om hard te rijden, omzet in gevaarlijk rijgedrag.
Kortom: algehele vrijheid bestaat slechts binnen marges van regels, wetten en afspraken. En daarin hebben we in Nederland echt ongelooflijk veel ruimte en vrijheid.
En als je er toch voor kiest om meer vrijheid te claimen dan goed is voor het gemiddelde van de samenleving, moet je accepteren dat er consequenties zijn. En niet jammeren. En al helemaal niet gaan rellen, journalisten in elkaar slaan, brandweerlieden bekogelen, zorgmedewerkers intimideren, vernielingen aanrichten, plunderen. Want dan verlies je alle recht om nog serieus genomen te worden in welke discussie dan ook.
Al die lieden die op die manier voor vrijheid zeggen te strijden, moesten ze maar deporteren naar een onbewoond eiland, daar kunnen ze ongelimiteerd vrij zijn. Ik weet nog wel een fuhrer en een kanselier voor ze...

Dit alles, geweldloos (ja, zelfs geweldloos tegen mijn op sterven na dood zijnde en halfslachtig en intens irritant traag functionerende laptop) getikt te hebben, heb ik besloten om me nog zo min mogelijk bezig te houden met discussies over covid, over vuurwerk, over van alles en nog wat. Ik ga proberen om me alleen nog te focussen op de dingen die voor mij van belang zijn. Misschien alleen nog over de positieve, leuke en mooie dingen in het leven. En dat is voor een ras-realist als ik al een uitdaging op zich.

En om dan al eens iets te noemen:
Ilse en ik hebben best veel moeite met dingen te vinden die binnen het gezamenlijke interesse gebied vallen. Over het algemeen delen we dat juist vrij weinig. Waar Ilse zich kan verliezen in geocashen, worden mijn benen al moe bij de gedachte aan het zoeken naar iets waarvan je niet weet hoe het eruit ziet.
Waar ik helemaal wild kan worden van een mooi miniatuurtje, ziet Ilse de bui al hangen als ik mijn schuurtje induik om een nieuwe vitrine ervoor te bouwen.
Maar we delen wel ons plezier in Harry Potter Lego. Inmiddels hebben we al een aantal prachtige sets staan. En allebei keken we regelmatig verlekkerd naar "dat grote kasteel". Dus niet een aantal torens, of fragmenten, nee, het complete kasteel. Maar telkens hikten we aan tegen de kosten ervan. Telkens waren er andere zaken die prioriteit hadden. Maar nu, na een paar jaar gekwijld te hebben, heb ik de beslissing genomen om dit pakket toch maar te kopen.
En met 6000 steentjes minimaal, was het begin een beetje intimiderend. We bouwen samen, en zelfs Jente helpt mee. Zij ziet dus die bouwtekening. En zonder veel hulp of begeleiding, is ze in staat om de tekening om te zetten in kasteel(deel). Ik vind dat knap.
Dus dit weekend (ik heb weer eens weekend in een weekend) gaan we onder andere dat doen.
Een ander leuk ding is, dat ik mijn vader weer eens zie, sinds covid. Ook daar heb ik zin in.

Ik wens u allen, een goed weekend.
Blijf gezond, blijf wijs.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje vrije herdenkingen.

1 mei geldt als de dag van de arbeid. In de rest van de wereld. De rest van de wereld herdenkt dan het feit dat bedrijven niet kunnen bestaa...