vrijdag 29 september 2023

Verzekerd van ingang.

Wat een ironie. Klik.
Lees het nieuwsbericht eens door. Neem er eventjes de tijd voor. En laat het boosaardige cynisme even op je inwerken.
Ik moest het 3 keer doorlezen om volledig te kunnen "genieten" van dit fraaie staaltje kapitalisme.
Dus DSW denkt serieus dat het nietsontziend verhogen van de premie dé oplossing gaat zijn tegen het mijden van de zorg.
Mensen vragen vaker om betalingsregelingen, dus maken ze de premie nog maar wat hoger.
Lieve meneren en mevrouwen van de DSW, een zorgpremie die per maand betaald wordt, ís al een betalingsregeling.
En als mensen een betalingsregeling willen, voor een maandbedrag dat ze niet op kunnen hoesten, en die al een betalingsregeling is, wat doen jullie dan fout?
Degenen die dit verzonnen hebben, de persvoorlichter en de beleidsmakers van DSW, waren waarschijnlijk comateus in de afgelopen 12 maanden. Hebben die de inflatie van de afgelopen 12 maanden eventjes gemist, over het hoofd gezien?
Ik vraag me zo ontzettend af hoe dat soort lieden in elkaar steken. Wat voor sociale banden en relaties dit soort lieden onderhouden.
Hoe leg je dit uit op verjaardagsfeestjes of op buurtbarbeques. Zou je daar überhaupt voor durven uitkomen? Dat je trots tegen ome Klaas staat op te scheppen dat jij degene bent die besloten heeft om de zorgpremie te verhogen, ondanks dat mensen meer betalingsregelingen willen en steeds meer zorg gaan mijden? En zou ome Klaas dan amechtig van bewondering staan kwispelen, of zou ome Klaas zijn borreltje op voelen rispen en je trakteren op een (volledig terechte) portie projectiel braak?
En zijn die mensen nooit eens bang dat als hun kinderen erachter komen wat voor walgelijke stunts ze uit hebben gehaald, dat ze verstoten worden door hun eigen kroost? In dit geval zou ouderverstoting een absoluut prachtige straf zijn.
Het is jammer dat ik dit soort uitschot nodig heb, omdat ik nu eenmaal insuline nodig heb. Anders zou ik stante pede op principiële gronden geen zorgverzekering meer afsluiten.
Ik vind namelijk heel erg principiëel dat het steunen van walgelijke oplichters en uitvreters niet in mijn belang is. En de bonussen en winsten van dergelijk ranzige clubjes zijn al helemaal niet mijn zorg (pun intended).
Aan de andere kant: het werkte ook wel een beetje op mijn lachspieren. In wat voor doorgesnoven kapitalistische slapstick zijn we met ons allen toch beland. En hoe kan het zijn dat er in de politiek werkelijk helemaal niemand zit die er iets aan kan of wil doen? Dat er nergens iemand zit die bij zichzelf denkt: dit kan niet, dit moeten we helemaal niet willen. Hier gaan we de rem op zetten?
De lieden van de zorgverzekeraars die dit soort bespottelijke zaken verzinnen, moesten eigenlijk afgevoerd worden naar een gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis, maar die hebben ze al nagenoeg volstrekt onbereikbaar gemaakt, met hun heilige marktwerking.
Ook de overheid zal zich zorgen maken om dit mijden van de zorg. Maar ja. Vooruitzien is nooit echt een een kwaliteit geweest van ministers van gezondheidszorg.

Sinds dat we in Almere wonen, zijn we aan welgeteld onze 5e (!) deurbel begonnen. Ik kan dit niet hardmaken, maar ik vermoed dat dit een record is.
In deze telling zit ook de deurklopper.
We begonnen met de standaard huis-, tuin- en keukenbel. Die functioneerde niet en daarvan verdachten we de bedrading.
Omdat het ons toen teveel gedoe was om de bedrading opnieuw te leggen, kochten we een bel met batterijen. De eerste keer was alsof er een straaljager ons huis binnen kwam denderen. Jente zat nog in een kinderstoel aan tafel en van pure schrik verslikte het arme kind zich in haar prakje.
En omdat dat ding van een soort van Ali kwam, had dat de meest bizarre melodietjes en geluidjes, maar geen lang leven.
Door maar naar een volgende.
Uit een soort van nostalgie schroefde ik een deurklopper tegen de deur. Mijn oma had een prachtige deurklopper. Zo'n fraai gestyleerde (en van messing, dus ook fraai gecorrodeerde) leeuwenbek. De onze was echter ook al geen overdreven succesvolle aanwinst.
Telkens als de deur open gaat (aangebeld of aangeklopt of niet) bonkt dat ding tegen de deur.
Een beetje stiekem ons huis binnenkomen om mijn vrouw te betrappen op schuinsmarcheerderij, is er niet bij. Tussendoor demonteerde ik de in onbruik geraakte originele bel, en toen bleek dat het aan de drukknop lag, en niet aan de bedrading. Hoewel die het na wat frutten en frotten wel eventjes gedaan heeft, bleek er meer mis te zijn, en dus moesten we weer op zoek naar vervanging, de originele definitief uitgeschakeld, om nooit weer naar terug te keren.
Een volgende batterijen-bel deed zijn intrede. Ook weer zo'n prachtig digitaal ding. Waarbij we twee van die speakertjes kregen die al loeiend aangaven dat er iemand aan de deur stond die iets wilde.
Dit exemplaar had als nadeel dat de draadloze verbinding naar zo ongeveer alle bellen in de buurt ging, behalve de onze. Als wij iemand voor de deur hadden, ging de bel 5 huizen verderop, als er 5 huizen verderop aangebeld werd, deden wij open voor jan met de korte achternaam, ontstemd over die dekselse kutkinderen die weer eens aan het belletje trekken waren. Ook weer zo'n Ali-express onding, denk ik. Tot op zekere hoogte grappig, maar niet handig als je voor je post afhankelijk bent van zoiets volstrekt onbetrouwbaars als postbedrijven.
Inmiddels zijn we dus aanbeland bij bel nummer 5 en dat is er zo eentje met een camera. Door Ilse hoogstpersoonlijk geselecteerd op positieve reviews.
Het ding neemt op, en je schijnt er dus door te kunnen kakelen als je niet thuis bent. Supertof. Want als de pakketbezorger al eens het fatsoen heeft om zijn werk goed te doen, en je bent niet thuis, kun je hem in theorie verzoeken om het pakket in de afvalcontainer te dumpen. En heb je gelijk bewijs als iemand anders dat pakket eruit haalt. 
Als hij beweging door een mens detecteert, geeft hij aan: "MENS". Ook wel fijn. Lijkt mij.
Dit heb ik van horen zeggen, want natuurlijk moet er weer een account voor aangemaakt worden. En laat ik nu net een kerngezonde afkeer hebben van accounts.
Ik ben heel benieuwd of deze bel het langer volhoudt dan de andere. We wonen hier nu ongeveer 7 jaar, met 5 bellen op 7 jaar heb ik wel even genoeg van het vervangen van apparatuur die je nodig hebt, maar wel behoorlijk wat inbreuk maakt op je huiselijke rust.

Dit geschreven hebbende, wens ik eenieder een mooi weekend toe. Mijn weekend is voor de verandering ook weer eens weekend. Ik ga er lekker van genieten.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje vrije herdenkingen.

1 mei geldt als de dag van de arbeid. In de rest van de wereld. De rest van de wereld herdenkt dan het feit dat bedrijven niet kunnen bestaa...