vrijdag 29 juli 2016

De extra kosten van mijn Citroen....

Ik ben een grote boef! (...met blijkbaar nogal wat schrijf-inspiratie, maar ik heb dan ook nogal wat in te halen).
Als er iemand op facebook loopt te mauwen over een snelheidsboete, dan ben ik snel geirriteerd. Want ik hou daar niet zo van. Dat soort zielige lieden, vinden dan dat zij wel even expert zijn, en dat er volgens hun mening geen gevaarzetting was. Of, nog slapper:"De politie moed maar is boeve gaan fange".  (Maar dat is meer de terminologie van de gemiddeld sociaal minder capabele medemensch).
Dus als daar iemand over loopt te jeremiëren, dan krijgt hij/zij van mij in elk geval geen medelijden. Meestal een sneer.
Want als je een boete krijgt, heb je de wet overtreden, ergo: je bent een boef, en verdien je het ook om te pakken te zijn genomen door de politie.
Meestal gaan dat soort simpele waarheden totaal voorbij de verbeeldingskracht van de zielige overtreder.

Maar nu ikzelf.
Ik ga niet lopen zeuren op de politie dat ik wederom fanmail kreeg van het beruchte bedrijf in Leeuwarden.
Wel op mezelf. KAK!, weer 33 euro door de plee. 4 kilometer te hard. Pijnlijk. Dom, zeker gezien het feit dat ik cruise controle heb...

En dan valt me alweer iets op, waar ik moeilijk de vinger op kan leggen.
Ten tijden van mijn eerste auto, de peugeot, was ik nog te verlegen, te onervaren in het verkeer. Dus daar geen boetes. Toen kwamen er 2 Citroëns. Veel boetes. Vooral van die lullige bedragjes. En soms wel 2 per maand ook. Bij de C3 was dat op zich wel logisch, als je bedenkt dat ik die inzette om 2, en vaak wel 3 keer per week naar Limburg op en neer te rijden voor de mantelzorg van mijn ma. En meer kilometers rijden, terwijl je met je hoofd bezig bent met een stervend mens, leidt nu eenmaal niet tot heel veel interesse in de geldende snelheidslimiet. Is dat om mezelf goed te praten? Nee, integendeel, ik voer slechts een reden aan, zonder dat ik mezelf daarmee van de zonde wil schoonwassen.
De mooiste was nog wel de 90 euro die ik (verdiend) kreeg van een agente omdat ik mijn gordel niet droeg. Stomweg vergeten. Ik was in alle vroegte op pad om naar de sportschool te gaan, en reed met slechts één kop koffie achter de kiezen richting de dijk. Totaal niet in de gaten dat ik vanaf de rotonde gevolgd werd door een politieauto. Die politieauto deed alle moeite om mijn aandacht te krijgen. Eerst wat groot-licht-seintjes. Niks gezien. Vervolgens ging blauw-blauw aan. Marnix ziet niks. 2 kilometer verder, blauw-blauw en sirene en ja hoor, Marnix ziet wat, en stuurt de berm in, zodat de politieauto er langs kan. Op een plek waar dus geen ruimte was om eens even rustig aan de boete uit te schrijven... Met de agente in kwestie nog even een poging tot flirten gedaan, en gegrapt dat ze nu mijn nummer had. Maar daar is ze nooit op ingegaan.
Toen volgde de BMW. Waar ik zelf bang was dat het dan helemaal boetes zou gaan regenen (tja, dat stigma rondom BMW.....) viel dat heel erg mee. Om precies te zijn: 0.
De Nissan leverde me 1 boete op, en dat was weliswaar mijn schuld, maar anders hadden we de vlucht gemist. (Hoewel ik van het boete bedrag ook twee nieuwe tickets had kunnen kopen). Bovendien was het Ilse die zich verslapen had, dus eigenlijk moest ik tegen haar slaapkoppigheid op racen. (Sorry lief :p )
De volvo, leverde me geen boetes op. Hoewel ik dat wel verwachtte toen ik Ilse vanuit Tiel midden in de nacht naar het ziekenhuis in Rotterdam moest racen.
De Ford had ik te kort in bezit, dus daar kan ik niks van zeggen.
Met de Citroën saxo van Ilse, heb ik 1 keer een boete gereden. 5 km te hard.
En nu mijn eigen C5. Ook hier regent het boetes. En ook weer van die lullige kak-bedragen. 140 euro omdat ik 3 centimeter verkeerd geparkeerd stond. In mijn eigen straat. Die te weinig parkeermogelijkheden biedt. Met net iets te enthousiaste leeghoofden van parkeerbeheer. Tja, mijn eigen schuld, want ik had zelf mijn auto niet netjes geparkeerd.
33 euro voor 4 kilometer te hard op de A20. 33 euro voor 4 kilometer te hard op de A12.En nog zo'n bedrag voor een overtreding op de A15.

Wat is dat toch? Een Citroën is er in mijn beleving niet voor gemaakt om te hard te rijden. Een C3 niet, een saxo op diesel niet, een Berlingo zeker niet. Maar ook mijn huidige C5, is eerder een comfortabele cruiser, dan een snelheidsmonster.
Van mezelf ben ik geen overtuigde hard-rijder. Vind het niet nodig, en in 99% van de gevallen, is de tijdswinst nihil, en het brandstofverlies maximaal. Bovendien is het met hele hoge snelheden ook al niet goed voor je remmen, want die moeten bij file of tragere voorliggers toch flink aan de bak, meestal redden mensen het niet op alleen het loslaten van het gaspedaal.
Ook rij ik nauwelijks andere routes dan voorheen, en verander ik niet ineens in een Audi-rijder als ik in een Citroën stap.
Misschien is het juist wel dat comfort, dat maakt dat ik niet vaak op de snelheid let, omdat ik zo heerlijk rustig over het asfalt rij.
Er zit een prima werkende cruise controle op mijn auto. Die gebruik ik zelden.
Dat zit zo: (en hier volgt een totaal bezopen redenering) Als ik niet kan roken, dan sta ik vaak mijn mijn handen en armen maar wat te schutteren. Ik weet niet zo goed waar ik die staketsels moet laten, en die slingeren dan maar wat om me heen. Met een peuk in mijn hand, is dat veel vanzelfsprekender. (Nogmaals: een totaal bezopen redenering, maar geef toe: lachwekkend is hij wel).
Nu die cruise controle. Schakel ik die in, dan heb ik niet één (want mijn linkerbeen doet al vrij weinig op de snelweg) maar twee nutteloze hompen vlees onder mijn dashboard liggen. Trek je been dan iets naar achter, weg van het gaspedaal, dan is dat been ook gelijk weg van het rempedaal. Moet je dus eens stevig in de ankers gaan, kost je dat toch extra tijd. Doe je dat niet, dan kan je voet per ongeluk onder de pedalen schuiven, en op het moment supreme, eerst klem komen te zitten onder je pedaal, voor je kan remmen.
Of je moet remmen, en je ramt je voet net even verkeerd, en in plaats van te remmen, trap je het gaspedaal dieper in.
Ik ben geen heel onervaren chauffeur, en dit is ook puur mentaal, maar tja.
Misschien toch eens wat meer gewend zien te raken aan die cruise controle. Gewoon om boetes te voorkomen.
Want ondanks dat ik er zelf gewoon bij was tijdens het verzamelen ervan, vind ik het wel zonde van mijn geld.
Geld dat ik kan steken in nieuwe visjes voor mijn bak. Nieuwe modelautootjes, nieuw speelgoed voor Jente.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje niet zo vrij.

 Oeps. Excuses. Een weekje overgeslagen. Maar goed, als je niks te zeggen hebt, is het misschien ook wel goed om niks te zeggen. Ik had zelf...