zondag 25 oktober 2020

The Shit-sandwich named Covid

 Vervelend, dit alles...
Nadat ik negatief getest was op corona (hoe positief) las ik een berichtje over mensen in de evenementen-branche (is dat niet gewoon een aan de cultuur hangende tak van sport?) die failliet gaan, werkloos raken en dat Byoncé straks haar eigen lichten mag ophangen en opruimen.
En wederom wordt KLM er aan de haren bijgesleept om aan te geven hoezeer KLM een kwaaie pier is, en geheel in de stijl van Calimero aangewezen wordt: "Hullie wel, en wij niet!!!!!Sniksniksnik".
Geloof me: de mensen die inmiddels door KLM op straat zijn beland, en het ook maar moeten zien te rooien, geloven u meteen. Of niet.
Want dat wordt continu over het hoofd gezien: in ruil voor die ondersteuning (laten we de tozo voor het gemak even vergeten) zijn er talloze uitzendkrachten en vaste krachten van de KLM op straat gezet.
En de talloze toeleveranciers van de KLM hebben ook fors moeten inkrimpen, met een boel werkloosheid tot gevolg. Al die mensen, hebben nu even geen geld om naar een evenement te gaan. Dus als Byoncé slim is, hangt ze die lichten dusdanig op dat ze de lege zaal niet ziet.
Kortom: it's a hughe shit-sandwich, and we all gonna have to take a bite.

Wat mij echter verbaast is dat ik een (heel) aantal collega's zie die in de meest luxe en dure auto's rondrijden, en in de avond terugkomen in een huis op een plek die voor de gemiddelde TLO'er van KLM niet te betalen zijn. Dan heb ik het over luxe Audi's Volkswagens, BMW's en Volvo's. Nieuwe Renaults en noem maar op.
Ik zal de laatste zijn die het ze zal misgunnen. Ze hebben er keihard voor gewerkt. Maar persoonlijk vind ik dat je in plaats van de duurste, meest luxe auto te kopen of te leasen, beter ervoor had gezorgd dat je een buffer had voor een jaar als 2020 waarvan we allemaal hopen dat die snel voorbij gaat. Of geldt dat alleen voor grote bedrijven, en horeca?
Ik vind het zelf nogal lastig te rijmen dat mensen met dikke luxe auto's lopen te roeptoeteren dat ze failliet gaan en dat het allemaal zo erg is. En als eerste naar het gemeenteloket scheuren voor het aanvragen van de tozo, en boos worden dat het inkomen van partners meegeteld gaat worden.
Ja, wiedes, dat geldt voor elke uitkering. Die is (net als de WW) niet bedoeld om rijk van te worden, of een (lease)auto op de baan te houden, die is ervoor bedoeld om niet volslagen ten onder te gaan.

En dan lees ik ook van een collega, die door die vermaledijde corona niet meer aan muziekmaken toekomt. En om haar gezin draaiende te houden, een baantje heeft genomen bij de GGD. Alles om maar rond te komen.
Ik ben daverend trots op die meid. Die gaat niet bij de pakken neerzitten, maar pakt alles aan. En als die vermaledijde corona weer weg is, heeft ze passie en talent genoeg om als musicus weer aan de bak te gaan. Overigens: zo ken ik meer collega's. Collega's die weigeren om zich te laten kisten. Alles aanpakken. Die denken niet of het allemaal wel zo prettig is. Of het wel is wat ze wilden. Nee, die zetten door. Dat is een stukje mentaliteit die komt bovenop hun toch al sterke mentaliteit om musicus te willen zijn met alles wat erbij komt kijken. Voor Sabine en al de mensen die dat ook zo doen, geef ik mijn daverendste applaus. Neem ik mijn pet een keer extra af.
Dat geldt voor de evenementenbranche ook. Failliet gaan is kleaute. Maar niet gezegd dat dat niet weer opstaat als Nederland weer opstaat. Dus pak gewoon een ander baantje. Als Byoncé weer komt, kun je zo weer inspringen.
En zo niet: kun je jezelf afvragen of je echt zo gepassioneerd was over je werk.

Los van dit alles ben ik ervoor om een petitie te starten om de minister van Cultuur uit haar ambt te ontzetten. Deze figuur is van een kansloosheid waar je kromme tenen van krijgt. Die had al in april stampij moeten maken bij Mark Rutte om meer geld voor de cultuursector. Want los van corona is het wel hoogste tijd geweest dat we nu eindelijk eens de daad bij het populistisch rechts voegen: alle gejammer over onze cultuur moet maar eens omgezet worden in extra geld om die cultuur te behouden, en inmiddels helaas, weer eens op te bouwen. En dan niet via een "raad voor cultuur" maar gewoon een basisinkomen voor hen die cultuur maken en levend houden.
(En om alle jaloezie voor te zijn: vitale beroepen, zoals onderwijs en zorg zouden dat ook moeten krijgen).

En omdat ik toch mijn mening (want bovenstaande is puur mening en geen feit) aan het spuien ben:
In Breda is het mis gegaan.
De complotdenkertjes, de viruswaanzinnigen, de egoisten, de volstrekt achterlijken hebben een teststraat beklad. En vonden het nodig om medewerkers van de GGD te intimideren.
Ik vind daar wat van.
Ik vind als eerste dat mensen die dat doen lik op stuk mogen krijgen. Ik stel voor om er bewakers neer te zetten met gummiknuppels en valse, hongerige honden. En bij de minste provocatie die honden erop los te laten, en pas weer aan te lijnen als dat tuig keurig netjes opgevreten is.
Ik heb op zich geen problemen met het bestaan van mensen die er nogal bizarre complottheorietjes op nahouden. Vooral doen. Ik smul ervan, zeker als Arjan Lubach het even 'exposed'.
Jammer alleen dat ze dit dus zelf geloven. Nog jammerder is dat mensen die sociaal en qua IQ behoorlijk achterlopen, dan vervolgens een minister president gaan uitschelden en proberen te intimideren. Of die GGD-medewerkers gaan intimideren en uitschelden.
Ik denk dat de BOA's om deze mensen aan te pakken erg praktisch zijn. Maar wat mij betreft moeten ze dan wel uitgerust worden met wat meer dodelijke wapens.

Bovenstaande is ook maar een mening. Ik snap ook wel dat je een Willem Engel en zijn tuig niet allemaal kan laten opvreten door een paar hongerige honden. Daarvoor zijn er te weinig honden, en ergens is het ook wel een beetje dierenmishandeling om zoveel honden zó veel honger te laten lijden.
De strekking van mijn betoog zal echter klip en klaar zijn.

Ondanks mijn eerdere angst en onzekerheid is het voor mij op mijn werkplekje achter het stuur nog steeds niet helemaal droog gevallen.
Ik mag nog steeds af en toe sturen. En ik heb me aangemeld voor nachtdiensten op schiphol. Lijkt me feestelijk. Met 12 meter in de nacht sturen. Het is dan relatief nog rustig, en ik waan me dan heel even heer en meester van de weg. Dus met heeeeeeeel erg veel goeie wil, zit dat in de pijplijn. Maar alles is onzeker, dus misschien ook wel niet.
Wakker liggen doe ik niet. Want ik heb mijn nachtrust hoe dan ook nodig. Zeker omdat ik gezegend ben met een knappe dochter die zo haar eigen idee heeft bij de benodigde nachtrust van zowel haarzelf als haar ouders.
Ik probeer ook om Ilse aan het werk te zetten. Dit is inmiddels al best gelukt.
Ik ben sinds kort lid van een zeer exclusief kattenclubje op whatsapp. 6 vrouwen en 1 man die allemaal gek zijn van (hun) kat(ten).
En laat Ilse nu heel erg gave mondkapjes kunnen maken. En een flinke lap stof met kattenprint. Ik telde een paar zaken bij elkaar op, en verkocht 3 kattenmondkapjes. Die Ilse moest maken.
3 meiden blij. Ik blij Ilse blij.

En zo komen we de tijd door. Mijmerend, filosoferend. Grappend. En liefdevol.

Mijn weekend is min of meer begonnen, en dit geschreven hebbende ga ik met Jente even lol maken op het grote bed.

Stay safe en vooral: WIJS.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje niet zo vrij.

 Oeps. Excuses. Een weekje overgeslagen. Maar goed, als je niks te zeggen hebt, is het misschien ook wel goed om niks te zeggen. Ik had zelf...