zaterdag 20 april 2013

Het Koningslied....

Het Koningslied.
Verguisd en beschimpt. Er is zelfs een petitie tegen gestart.
Ik moet meteen denken aan Beatrix. Die met een glimlach door allemaal burgerlijke durpkes wandelt, dingen moet doen die haar totaal niks kunnen schelen, om de lokale bonzen en boeren tevreden te houden.
Plaatselijke gebruiken als kloothappen en koekschieten dienen met (geveinsd) enthousiasme te worden omarmd. En dan heb ik medelijden.
Haar zoon en schoondochter worden echter bij aantreden al getrakteerd op iets veel ergers: een koningslied. Dit lied, ontsproten aan de breinen van voornoemde bonzen en boeren, moet ons nieuwe koningspaar een hart onder de riem steken.

De mensen die zo hard lopen te ageren tegen dit lied, missen denk ik iets fundamenteels. Dit past in de huidige samenleving. Echt waar!!!
Er wordt geld met dit liedje verdiend. De artiesten krijgen wellicht niet zoveel, want de opbrengst gaat naar het Oranjefonds, maar er wordt geld mee verdient.
Maar ja, topmannen van omvallende banken krijgen ook bonussen waar een paard de hik van krijgt.
Politici die schaamteloos dingen durven blaten, en Nederland op welke manier dan ook, toch telkens verder de afgrond indouwen, verdienen heus niet slecht. Dus waarom dan al die verbijsterde commotie om een liedje? Omdat de publiciteit vooraf al zoveel poeha en zelfoverschatting uitstraalde, dat mislukking gegarandeerd was? Wellicht.

Op facebook werden een aantal leuke en een aantal minder leuke dingen gezegd, en wat mij tegenvalt is dat de blijkbaar (ik weet dit niet zeker) cultuurgerichte Nederlander, of misschien zelfs wel collega's zijn die het lied keihard afkraken (alsof dat nodig zou zijn, iedereen zelfs zonder muzikaal inzicht hoort wel dat dit niet best is) maar meteen erbij zetten: dit is niet urgent, ik kan dit beter, maar ik doe het niet. En dat vind ik flauw. Ik had gehoopt dat al die mensen die dan blijkbaar als musicus beter in elkaar steken, dan juist wel iets beters neer zetten. Daar doe je in elk geval een onschuldige nieuwe koning waarschijnlijk een groot plezier mee. Maar meteen jezelf weer buiten spel zetten door er vervolgens niks mee te willen, en er alleen maar op willen kankeren, vind ik eigenlijk even sneu.
Zeker bang dat er dan van hun ook verwacht wordt dat ze (een deel van) de opbrengst afstaan aan een goed doel of zo...

Ik heb het lied dus zelf even beluisterd. Pas nadat alle kritiek op kwam. Om de een of andere reden heb ik de release gemist, en ben ik gisteren niet in staat geweest om de radio aan te zetten.
En inderdaad. Het lied mist toch echt wel heel wat kwaliteiten. Melodietje is op zijn best aardig te noemen. Een beetje Idols niveau. Zeker niet meer. De tekst is inderdaad bedroevend. Het taalniveau van de gemiddelde 'wannabee-gangsta' is niet veel slechter. Maar misschien is dat ook wel meer de doelgroep.
Maar om daar nu zo vreselijk tegen tekeer te gaan? Toen dat grietje met die indianenmuts naar het songfestival trok, met een liedje van vader Abraham, werden er geen petities gestart. Terwijl dat mokkeltje ons land muzikaal moest gaan verdedigen in een internationale competitie, nota bene.
Elke keer weer wordt Nederland daar finaal tot moes gezongen, omdat we van gekkigheid niet weten wat voor zonderlinge mongool we erheen moeten sturen, maar voor een binnenlands akkefietje voor onze nieuwe vorst, moet een petitie gestart worden...
Ergens is dat natuurlijk een beetje onzin.

Update:
Zojuist gehoord dat het Koningslied is teruggetrokken door de componist John Ewbank. Hij kon de kritiek niet meer aan. Wat een belediging naar alle medewerkers eraan.
En wederom: wat een zelfoverschatting. De pr vooraf getuigde hier al van, en bleek achteraf de kunstmatig hoog opgeblazen verwachtingen op geen enkele manier waar te kunnen maken.
Echte grote componisten, kregen in hun tijd vaak hoon en spot over zich heen, en pas jaren later gingen mensen hun muziek waarderen. En dit blijken in veel gevallen blijvende pareltjes te zijn. Wie is deze John Ewbank precies, dat hij meent zich te kunnen meten met de echt groten?
Nog even los van de klap in het gezicht van iedereen die eraan meewerkten, hiermee geeft hij dus wel aan, dat hij het met zijn criticasters eens is. Anders had hij de storm gewoon laten betijen en het lied de kans gegeven om door het volk meegezongen te worden. De ergste criticasters zouden nog wat napruttelen, en daarmee was de kous af, en was het wellicht gewoon een voortijdige carnavalskraker geworden.
Nu heeft niemand er wat aan. Tot zover de verbroedering. Een nieuw lied dat eventueel in een samenwerking met Giel Beelen, Sylvia Witteman en Johan Vlemmix geschreven gaat worden, kan alleen nog maar erger worden.
Ook een goeie les voor alle stichtingen en fondsen die hun bestaan willen opleuken: pak het grondig en kwalitatief aan. Laat niet zomaar jan en alleman wat in elkaar flansen, want dit is dus het resultaat.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje niet zo vrij.

 Oeps. Excuses. Een weekje overgeslagen. Maar goed, als je niks te zeggen hebt, is het misschien ook wel goed om niks te zeggen. Ik had zelf...