zondag 27 maart 2016

Over fatsoen gesproken...


 Ik was 3 weken geleden jarig. En als kadootje kreeg ik dus een bak voor wat vissen.
Inmiddels zit die bak vol leven. 7 Vissen, 2 Algen-eetbeesten 6 garnalen een kleine selectie planten en tot mijn ongenoegen een aantal slakken.
Die slakken deden zich tegoed aan mijn plantenselectie, en werden dus door mij gezwind verwijderd. Dat is nog niet makkelijk, want in tegenstelling tot wat men pleegt te denken: die slakken zijn dus niet traag. Als ik met mijn schepnetje naderbij kom, dan racen ze er vandoor. Mij telkens weer in verbijstering over hun vaart in het waterledige achterlatend.
Ik heb 2 soorten visjes. Smaragd-Rasboras en een klein soort visje met een zwart-oranje kegel. Die eerste soort begint zich dik te vreten, terwijl de tweede soort wat bescheidener lijkt te zijn. De algeneters zien er, als ze tegen de ruiten zitten, wat dubieus uit. Ik vind dat ze op een kwaad kijkende baviaan lijken, wat Ilse vindt, is wat plastischer. En dit dan in de kleur van een verse haring.
Van de schoonouders een bon gekregen om te verzilveren bij de Almeerse vishandel. Daar dus die bon ingeruild voor garnalen in de door mij zo felbegeerde blauwe kleur, wat bijpassend voer en lekkernijen voor die dieren.
Garnalen zijn tof. Ze zijn supersnel, heel dartel (er is geen ander woord voor; als dartele jonge schapen huppelen ze door hun nieuwe omgeving. Zich soms verstoppend, dan weer gekke bokkesprongen makend door en over de min of meer natuurlijke obstakels in hun bak) en in een prachtige kleur blauw.
Maar toen we thuis kwamen, zag ik dat een van mijn vissen dood naast de bak lag. Mijn eerste reactie was het welbekende: DAFUQ? WTF? Bijna had ik Colette bij haar lurven gegrepen (ten slotte is zo'n bak een soort van snack-automaat). Tot ik zag dat de deksel van het aquariummetje nog op exact dezelfde plaats lag. Dus poes was onschuldig. Heeft die gekke vis zich dus omhoog getorpedeerd, precies langs het heel erg smalle randje uit die bak. En tja... Toen kon hij er niet meer in.
Exit vis 1. Omdat ik heel erg dierenvriend ben, maar inmiddels wel weet dat ik liever garnalen dan vissen heb, ga ik dit dier niet vervangen. Sneu is het wel.
 Even terug naar Almere.
Lopend door het centrum zagen we dat de V&D open was. Laatste restanten werden voor dumpprijzen verkocht. Nog 1 dag open. Alle nog resterende spulletjes waren van 4 naar 2 etages gebracht.
Wat ik zag, is bijna niet te beschrijven.
Sommige mensen hebben het over een vreselijke graaicultuur. En dat is misschien wel zo (waarom zou dit alleen aan ambtenaren en bankiers overgelaten worden, nietwaar?).
Aan de andere kant: de economische crisis is misschien voor banken en bedrijven wel over, de meeste normale burgers hebben het nog steeds moeilijk en kunnen de eindjes maar matig aan elkaar knopen. Dus dat men hoopt om bij de V&D tegen gunstige prijzen nog even dat te kopen, wat anders gewoon vele malen duurder (of zelfs gewoon niet haalbaar) is, snap ik. Valt te billijken. En laten we wel wezen: hoe klote ook, de V&D is nu eenmaal niet echt scherp met de tijd meegegaan. En heeft net als veel andere retailers last van internet, waar dingen gewoon veel goedkoper aangeboden worden.
Los van dit alles: mensen die gisteren in de V&D bezig waren, waren serieus 'zum kotzen'. Volgens mij hadden vrouwen, die normaal gesproken hun vogelaarwijkje niet uitkomen, zichzelf voor de gelegenheid opgedirkt. Zonder enige gevoel voor schaamte (dat lieten ze plaatsvervangend aan mij over) rukten ze spullen uit de schappen, bekeken het, EN FLIKKERDEN HET VERVOLGENS GEWOON OP DE GROND!!! Hoezo beschaving? Ik vermoed dat er ook flink gejat werd, want overal zag ik losse, lege verpakkingen liggen. Om de laatste resten werd geduwd, getrokken en voorgedrongen.
Gieren rond een kadaver houden er nog fatsoenlijker tafelmanieren op na. Dat mensen willen profiteren van dit soort buitenkansjes snap ik. Maar op deze manier? De rillingen lopen langs mijn ruggengraat.

Over onfatsoenlijk gesproken:
Een filmpje duikt op. Een wat minder arisch uitziende scholier ergens in Nederland gedraagt zichzelf vreselijk onbeschoft tegen een docent.
De tekst bij het videootje meldt dat dit om een vluchteling gaat. Maar eerlijk gezegd: ik maak nergens uit op dat het om een vluchteling gaat.
Maar de reacties eronder zijn niet voor de poes. U weet wel: het soort reacties die kenmerkend zijn voor PVV'ers, NSB'ers, NSDAP'ers (die men tegenwoordig Pegida noemt). Hersenloos en dom dus.

Een van de reacties ging over: "zo gedragen de "gasten" zich dus als we ze eenmaal binnen hebben gehaald".
En dat was koren op mijn molen.
Los van het feit dat het dus niet duidelijk was of het om een vluchteling gaat, vond ik het tijd worden voor wat zelfreflectie.
Gasten...
Hoe zat het ook weer met Feijenoord-fans die te gast waren in Rome? Niet dat ik het angstige moment van die docent wil bagatelliseren, maar wijzen naar 1 scholier, terwijl een horde halve wilden uit Nederland, allemaal mooie culturele erfgoederen in Italie aan stukken slaan is natuurlijk een beetje gek. Maar dat wilde de reaguurder niet zien.
Hoe zat het ook weer met PSV-fans die te gast waren in Madrid? Nogmaals: ik wil niet de vervelende momenten van die docent bagatelliseren, maar is dit dan hoe gasten zich moeten gedragen? Het grote Nederlandse voorbeeld? Dan doet dit niet-zo-arische jong het nog best goed.
Hoe zit het ook weer met dat volk dat, om gelijk te krijgen, dreigbrieven verstuurt, doodsbedreigingen uit, vernielingen aanricht, en varkenskoppen ophangt?
Zelf zijn we ook maar matig in staat om onze halve wilden te temmen.

En mede dankzij de aanslagen in Belgie, neemt het aantal posts van, door en over Wilders, Pegida en dat soort tuig meer weer toe op mijn tijdlijn.
Is misschien ook niet te vermijden. De onderbuik doet pijn, en reutelend moet de hersendiarree van dat volk eruit. Maar ik wil de mensen in mijn tijdlijn die dat blijven ronddelen toch vriendelijk (en herhaald) verzoeken om mij dan maar te verwijderen. Ik wens die onzin, die haat, die angst niet te lezen.
Laten we proberen om slechts hen te veroordelen, die ook daadwerkelijk wat misdaan hebben, en niet iedereen, omdat iedereen dat doet. Zelf weer een beetje nadenken, en verantwoordelijk worden.

En heeeeeel misschien dat we de dag kunnen beginnen door elkaar eens een goede morgen te wensen.
Dat kan bij het tankstation, op het perron, tegen de chauffeur, tegen de meneer achter de kassa. Of gewoon een duim opsteken omdat je vind dat die ander toch wel een heel mooie auto heeft.
Misschien doet dat de voortgaande verruwing van de maatschappij een beetje teniet.

Vrolijk Pasen allemaal!.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje niet zo vrij.

 Oeps. Excuses. Een weekje overgeslagen. Maar goed, als je niks te zeggen hebt, is het misschien ook wel goed om niks te zeggen. Ik had zelf...