zaterdag 7 januari 2017

Doet-ie het of doet-ie het niet....

Doet-ie het of doet-ie het niet?
Dat wijsje speelt al een poosje door mijn hoofd.

Mijn wasmachine kocht ik in 2010, toen ik in Ede ging wonen. Een heuse Indesit, die budgettair nog enigszins verantwoordelijk was en niet meer programma's had, dan ik als jonge starter op de arbeidsmarkt en als ex-studentenhuis-bewoner nodig zou kunnen hebben. Die wasmachine maakte vele wassen schoon, en verhuisde  3 x met mij mee. Naar Tiel, naar Rotterdam en naar Almere.  Bij verhuizing nummer 1 was ik die pennen al kwijt waarmee we de trommel vast moeten zetten. Maar goed, hij bleef het doen. Tot dus een paar dagen geleden.
Veel nerveus geflikker van lampjes, veel geluid, maar weinig wol.
En toen, gisteren: patsboem! Hij deed het weer. Voor hoelang weet ik niet. Maar telkens als we hem aanzetten, fluiten we dat wijsje van dat oude tv-programma door ons hoofd. Als hij het opgeeft, ga ik enorm lopen jeremiëren over het feit dat vroeger de Miele's en Siemensen die mijn ouders hadden, gewoon 30 jaar meegingen, maar dat een Indesit van omgerekend dezelfde prijs, het maar 7 jaar volhoudt. Okee, toegegeven, een Indesit is natuurlijk maar een B-merk van een B-merk, maar dan verwacht ik alsnog minimaal 10 jaar. En niet dat zo'n ding na 7 jaar garantieloos, inspiratieloos en roemloos ten onder gaat, en uiteindelijk het leven helemaal laat omdat ik hem uit pure gif niet de trap af sjouw, maar gewoon smijt. Maar goed, zover is het nog niet.
Ilse meldde dat ze laatst eens de wasmachine met azijn had laten draaien. Want dat zou het ding schoonmaken. Ik heb eerder het vermoeden dat al die zure dampen van de azijn niet zo goed waren voor het brein van de Indesit. Als iemand mij elke ochtend water laat drinken, en me opeens azijn voert, dan ga ik ook op tilt.

Het leed met de badkamer is nog niet geleden...
Gisteren onder leiding van een specialist tegels gesneden en gelegd. Maar helaas; toen we vanmorgen wilden gaan voegen, bleek dat de tegels nauwelijks vast lagen. Ze bewogen alle kanten op, en we konden ze er zo uitwippen. Bij nadere bestudering bleek dat op de verpakking in (bezopen) kleine lettertjes stond dat het niet geschikt was voor (badkamer)vloeren. Dat betekent dus een set-back, want de prognose was eigenlijk dat we vanmorgen zouden voegen, afkitten en zondag weer kunnen douchen. Dat gaan we dus niet halen, want we hebben dus nu net pas alle tegels er weer uit, ontdaan van lijmresten, de vloer weer schoon en glad gemaakt, ingesmeerd met primer die nog even een nachtje moet uitharden.
Dus morgen gaan we weer tegelen (gelukkig kunnen we alle gezaagde tegels nog eens gebruiken). Dan maandag voegen, eventueel afkitten, en dan nog zeker 2 dagen alles laten drogen en uitharden voor we eindelijk weer een thuis kunnen douchen.
Nu kunnen we gelukkig bij vrienden douchen, of bij de schoonouders. Maar ja. Dat vergt logistiek toch wat planning, en daardoor zijn we inmiddels 3 van de 4 spenen van Jente kwijt (dat is niet alleen slecht voor Jente's slaapje, maar ook voor onze oren, en toch ook wel een beetje een aanslag op het toch al niet zo denderende humeur).
Ondertussen hadden we dus wel een badkamermeubel bij die Zweedse Boevenbende gekocht, die we al noest in elkaar aan het zetten waren. Dus overal onderdelen van die kast, en verpakkingsmaterialen. En omdat we die kast dus nog niet kunnen plaatsen, staat die in al zijn prachtige glorie vreselijk in de weg te staan op de slaapkamer.
Beneden was Jente haar feestje aan het bouwen, dus u kunt zich een beetje voorstellen dat het stresslevel bij uw niet-zo-nederige stukjes-schrijver tot ongekende hoogte steeg.
Ik zette vrouwlief aan het egaliseren met hamer en beitel (dat is goed voor haar, want dan kan ze mijn agressie over deze kwalijke lijm-vertraging een beetje weg timmeren) terwijl ik al mijn redeloze agressie over die verrekte tegellijm wegwerkte door als een volstrekte gek in de keuken tekeer te gaan. En de woonkamer. En het bureau. En bij de Albert Heijn, maar dat was meer omdat we pannenzegels gespaard hadden, en ik dus nu in staat was om nog zo'n fijne koekenpan te kopen. (En ja, het is ultiem burgerlijk, ik moet er bijna zelf van braken, maar we zijn nog maar 2 keer boodschappen doen verwijderd van pan nummer 3. Pan nummer 1 kreeg ik van de schoonouders, die pan nummer 1 bij elkaar gespaard hadden voor Sinterklaas).
Over sparen gesproken: ik spaar ook koopzegels bij de Appie. Een simpel rekensommetje leert namelijk dat de rente over die koopzegels een stuk hoger is als bij de bank. Just Sayin'.... (En ja, ook hier geldt: het is absoluut maagzuur-opstuwend om toe te moeten geven dat ik aan zoiets kleinburgerlijks doe als sparen bij een grutter. Maar van dit soort zegelboekjes kunnen wij ons leuke vakanties veroorloven, of een nieuw badkamermeubel, of een douchedeur. Of zo).

Met een beetje goeie wil, dus morgen tegelen. Maandag voegen en kitten, dinsdag douchecabine erin (zo'n chique half-ronde, met chroom en schuifdeuren waardoor we wel het voordeel van een cabine hebben, maar niet het nadeel van een onnodig opgeslokte ruimte), woensdag badkamermeubel op zijn plek (het demonteren van de oude, zeer lelijke was een fluitje van een cent. Dat kon ik zelfs met mijn ogen dicht, zonder dat de badkamer blank kwam te staan, het monteren van de nieuwe is met dank aan een toch wel heel erg compleet afgeleverde kraan en meubel een leuke puzzel, die ik denk ik ook wel goed zal kunnen volbrengen, mits er iemand Jente uit mijn buurt houdt omdat ander alle onderdelen hetzij door elkaar gehusseld worden, nadat ik ze net op volgorde gesorteerd had of in de prullenbak belanden aangezien het Jente's nieuwe hobby is om alle belangrijke spullen van papa en mama in de prullenbak te sodemieteren, Joost mag weten waarom ze dat nu leuk vindt). En dan heel misschien zijn vrienden en familie dan af van dit douchende nomaden gezin. En als er dan nog sprake is van een lek, dan denk ik dat ik dit huis compleet ga afbreken met mijn blote handen. In een vlaag van verstandsverbijstering. Of zo.
Doen ze het of doen ze het niet....

Een apart begin van het jaar, en niet eentje die we heel erg graag over doen.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stoelen, mieren, oorlog en gekwek

Onze nieuwe stoelen zijn gearriveerd. Dat is een paar weken eerder dan de beloofde leveringsdatum, en daar kunnen heel wat grotere bedrijven...