woensdag 25 januari 2012

Muziek, TV en stoppen met roken....

 Deze week ben ik veel bezig met muziek. Trompetspelen. Bij een collega-orkest van defensie. Landmacht, in Assen. We spelen in Stadskanaal, ter ere van een of ander gedichten festival. Dat betekende dinsdag en woensdag om 0500 uur op, om op tijd in Assen te kunnen zijn voor de repetitie. Ik vertrek dan om 0600 uur. Dus ik heb een uur de tijd om me te douchen, en wakker te worden. De eerste dag van mijn repetitie werd ik ondanks mijn militaire politiepak vriendelijk onthaald. Ik kreeg mijn muziek voor mijn snufferd, en 3 uurtjes en ettelijke verrassingen later kon ik weer naar huis. Er werd verteld dat ik ook in burger mocht komen, dat deden de andere invallers ook. Aldus geschiedde. Het steekt namelijk wel erg blauw af, tussen al dat groen. Gelukkig zijn de concerttenues ongeveer hetzelfde.
De mensen in Assen zijn erg aardig. En kunnen heel mooi spelen. Het is heel erg tof om weer eens in een harmonieorkest te spelen. Dat ik daarvoor dan om 0500 uur op moet, heb ik er graag voor over. Maar ik kom wel gebroken thuis. Want twee uur rijden, 3 uur werken en 2 uur rijden is toch best wel weer pittig.
Dus in de avond een beetje glazig tv kijken...

De zender: RTL 4
Het programma: bouwval gezocht.
De hoofdrolspelers: een meisje, Lucina en een vent, Jer.
Deze twee mensen hebben ergens in Rotterdam een compleet krot gekocht, om samen te gaan wonen met hun 3 jaar oude dochtertje. Bij aanschaf hadden ze beiden zeer duidelijke ideeen over de indeling van het huis, nadat het is opgeknapt. En gedurende het programma bleek dat die ideeen totaal niet overeenkwamen met elkaar. Uiteraard smullen voor de programma makers.
Vanwege het temperament van beiden, werd er uiteindelijk ingegrepen, omdat het stel anders het huis nooit zouden kunnen bewonen. Het plan van het meisje werd door de beide 'experts' er min of meer doorgedrukt als beste idee. (Nog beter idee was geweest om dat krot niet te kopen, maar daar was het inmiddels wat te laat voor). De vent ging schoorvoetend accoord. Totdat de trap besteld moest worden, en hij alsnog bij die bestelling zijn idee doordrukte. Heel slim gespeeld van die knul. En hoe doortrapt ook. Eerst accoord gaan met het plan van je vriendin, om vervolgens, in stilte je eigen zin door te drijven.
Uiteraard was het toen reclame.
Ik schoot vreselijk in de lach toen een dame van RTL4 een nieuw programma aankondigde. Het programma heet Echt Scheiden. Waarbij RTL4 serieus en integer (vooral om het integere moest ik lachen. Ik geloof best dat ze hun best doen, maar het blijft commerciele televisie, dus integer voor zover de kijkcijfers het toelaten) hulp biedt bij echtscheidingen.
Ik heb zo het vermoeden dat we de twee van het eerste programma, straks in het tweede programma terugvinden. Het meisje, die toch wat te temperamentvol was, kon niet meer omgaan met de doortraptheid van het jongetje. Zo kun je als entertainment bedrijf je eigen deelnemers recyclen.
Ik moet zeggen dat ik een beetje medelijden heb met dat meisje. Ze werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis. En dan doe je mee aan dat programma. Mensen zien hoe je moet leven, hoe je vent met je omgaat, en wat hij je flikt. Hoe lekker zou het zijn om dan naar je werk te moeten gaan. En dat je patienten dan zien waar je woont, en hoe je woont. Ik zou niet meer naar mijn werk durven.
Die man is zelfstandig ondernemer. Hij bouwt keukens en badkamers in. Hoeveel klandizie zou hij overhouden na zijn onbetrouwbare geintje tegenover de vrouw waarvan hij zegt te houden, en waar hij een kind mee heeft. Als hij zijn vriendin al zo'n loer draait, hoe gaat dat dan bij klanten?
Smullen maar.

Het volgende programma heet "Help! Mijn kind is te dik".
Een joch van 10 jaar oud, die 80 kilo weegt. Dat is een klein beetje te veel. Dietisten, sportcoaches, en presentatrice worden uit de kast getoverd om dit jong in een maand tijd 8 kilo af te laten vallen. Hij slaagt wonderwel, want het lukt om 9,5 kilo kwijt te raken.
Uiteraard worden die programma's mogelijk gemaakt door.... En verdomd als het niet waar is, dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Tefal Actifryer. Dat schijnt een soort mini oventje te zijn. Jaja. Maar de reclame laat wel duidelijk zien hoe er een scheut olie en frieten ingaan. Dan zal het best zo zijn dat het 'gezonde frieten' zijn, desalniettemin is het natuurlijk een raar soort combinatie. Een programma over te dikke kinderen laten financieren door een mini-oven/frietenpan.

 Vandaag is het zover. Ik ga stoppen met roken. Niet alleen, die poging heb ik 10 keer ondernomen, en dat is 10 keer mislukt. Nu ga ik het met wat hulp doen. De huisartsenpost heeft een zogenaamde rookpoli, waar mensen rondlopen die je kunnen ondersteunen, maar ook pillen voorschrijven om het makkelijker te maken.
Motivatie nummer 1: Ik merk dat ik qua conditie, ondanks mijn tot nu toe succesvolle gang naar de sportschool, niet zo snel ontwikkelt als ik wil. Ik denk dat ik beter zou presteren als ik niet rook.
Motivatie nummer 2: longkanker is niet bepaald iets om je op te verheugen. Ik weet wel dat het niet per definitie zo is dat je longkanker krijgt, maar eerlijk gezegd: ik wil het risico niet meer lopen.
Motivatie nummer 3: Een ruwe berekening leert me dat ik ongeveer 4000 (vierduizend!!!) euro per jaar zou overhouden als ik stop met roken.

En toch zie ik er best wel tegenop. Het is een jarenlange verslaving geweest. Iets met je handen kunnen doen. Gezellig met de rokers buiten staan kleumen. Die eerste kop koffie met een peuk, als je wakker bent. Het tikken van deze blogs, waarbij de askegels voortdurend tussen de e en de r toets vallen. "De stress wegroken".
Hoe dan ook, ik wil stoppen. De drie redenen die ik hierboven noemde, wegen zwaarder. Dus vanmiddag maar eens een babbeltje maken over het hoe en het wat. Laat het zwak van me zijn dat ik het niet alleen kan. Laat het zwak van me zijn dat ik hulp nodig heb. Uiteindelijk is het het resultaat dat telt.
De komende dagen ben ik misschien niet te genieten. Excuses...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stoelen, mieren, oorlog en gekwek

Onze nieuwe stoelen zijn gearriveerd. Dat is een paar weken eerder dan de beloofde leveringsdatum, en daar kunnen heel wat grotere bedrijven...