woensdag 19 december 2012

De verbijstering blijft.....

http://nos.nl/artikel/453072-werkstraf-na-misbruik-stiefdochter.html

Dit artikel stuitte mij tegen mijn borst. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat de dader met deze grap zo goedkoop wegkomt?

Ter vergelijk: Jantje rijdt met zijn auto over de weg, en de politie houdt hem aan. Niet omdat hij bewust te snel reed, of door het rood ging, nee zijn uitlaat lekte een beetje. De boete hiervoor bedraagt meer dan 200 euro.

Normaliter ben ik vrij hard als het aankomt op verkeersboetes. Dan had je je maar aan de wet moeten houden. Als je geen verkeersboete wil, moet je je maar gedragen in het verkeer. Dat eeuwige gezemel over boeven vangen, vind ik serieus te triest voor woorden. Allemaal van die achterlijke Geert Wilders stemmers die gaan lopen mauwen als ze een boete krijgen voor asociaal gedrag.
 Ik kreeg met de Citroen overigens meer boetes dan met de BMW.
Dit komt omdat ik me heel erg bewust ben van het feit dat een BMW een naam heeft. Een BMW rijder kleeft, rijdt te hard, snijdt af etc. En als ik ergens een schurfthekel aan heb, is het wel aan dat soort asociaal rijgedrag. (Overigens: ik zie meer en meer Audi, Volvo, Mercedes, Volkswagen, Skoda en Renault rijders die dit gedrag vertonen. De meeste BMW rijders niet, eigenlijk.).
Maar goed. Als je in overtreding gaat, moet je niet mekkeren dat je op wat blaren komt te zitten. En al helemaal niet over boeven vangen, want als je stout bent geweest, ben je een boefje. Simpeler kan het bijna niet.

Maar als de politie dan een boef vangt, die zijn stiefdochter misbruikt, en er filmpjes van maakt, krijgt die smeerpijp een werkstraf??? Mijn broek zakt af.

De etterbakjes die in Almere een grensrechter doodschopten, komen er ook genadig van af. Ze waren stoer genoeg om met een groepje een persoon dood te meppen, maar hoeven maar twee jaar te zitten.

Kijk, bovenstaande voorbeelden, maken wel dat mijn overtuiging wat verkeersboetes betreft een beetje wankelt. Niet zozeer vanwege de politie die ook maar zijn werk doet, maar voor wat betreft onze rechtsstaat. Iemand die een verkeersboete begaat, wordt keihard aangepakt, maar de echte smeerlap, die komt er mee weg, lijkt het wel. 2 jaar gevangenisstraf voor doodslag, is een lachertje. Dat is geen recht spreken. Dat is gewoon iemand een aai over zijn bolletje geven, en zeggen: Niet meer doen, lieve jongen... Maar wee je gebeente je met een kapotte uitlaat rondrijdt (en nee, veel mensen zullen dat niet meteen in de gaten hebben) dan ben je zwaar de klos.

Overigens, was ik zelf ook bijna zwaar de klos. Gisteren gaf ik les, en dat was aan de snelweg waar wij beiden nogal eens langsrijden.
Na het lesgeven, stapte ik in, en reed ik weg. Waarbij mij eigenlijk niet echt opviel, dat de rechterkant van mijn raam afgeplakt was. Het was toch wel donker... Maar goed, voor ik de snelweg opdraaide, viel mij een rare vorm op op mijn voorruit. Als je je autoruiten niet goed krabt, krijg je een boete (220 euro) dus als je vervelende reclamefolders over het hoofd ziet, krijg je ook al rap een boete. Zo redeneerde ik, toen ik toch wat mopperig mijn auto aan de kant zette.
Nadere bestudering van die 'reclamefolder' bleek dat het om een hartje ging, gemaakt van post-it briefjes. Door mijn meisje. Die gewoon even langspiepte, en ongezien een liefdevolle versiering maakte. Dat is toch mooi. Maar ja. Goddank kwam ik geen politie tegen. Want dat had me wel een vette, doch liefdevolle boete opgeleverd.

Maar goed. Ik denk dat het ooit ervan moet komen dat de straffen naar delict worden gegeven.
Dus een kinderverkrachter, die krijgt chemische castratie, en een stoere grensrechterdoodtrapper krijgt gewoon 20 jaar, zonder vervroegde vrijlating.
En uiteraard geen pc en tv. Ook geen luxe auping bed. Water, brood en vitaminepillen, houden ze wel in leven. Scheelt geld. De gevangenis hoort geen luxe oord te zijn.

Wellicht is het wel zo, dat verkeersboetes inkomensafhankelijk moeten worden.
Zodat de gemiddelde leasebak rijder met een hoog inkomen niet ff makkelijk wegkomt met een overtreding. Want vaak merken ze die boete niet eens op hun maandsalaris.
Bij die groep zou overigens ook de categorie opgevoerde auto met een petje harder aangepakt moeten worden. Stoerigheid in het verkeer dient heel hard de kop ingedrukt te worden.

Maar ja, iemand zei eens: het is prettig om je te kunnen verbazen. Hoe saai zou het leven zijn zonder.
En gelukkig, er is iets waar mijn cynische geest zich dan over kan verbazen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Worstenman, vrije dag en groene vingers.

Die titel klinkt als een clickbait. Want raar. Maar ja, verwacht u iets anders? De paasdagen komen er weer aan, en wederom ben ik glad verge...