zondag 24 februari 2013

Stomme overheid.

Laatst op het nieuws: de overheid wil verzorgingshuizen opdoeken. En de mensen die er nog zitten, dienen eerst hun spaarcenten op te maken. Bedragen van 2200 euro per maand worden reeds genoemd.
Uiteraard is dit van de zotte. Deze ouwetjes hebben Nederland weer helpen opbouwen, en zijn net eventjes te oud voor het meewerken aan het ontstaan van de crisis.
Wat er vervolgens gebeurt, stuit me echter evenzeer tegen de borst. Voldane en dikgevreten ouwe lijken die lopen te verkondigen dat ze liever hun hele bezit erdoor jagen, dan dat ze het spenderen aan hun eigen verzorging.
Let wel: ik blijf vinden dat die verzorgingshuizen moeten blijven.
Maar die oude mensen, met al dat geld op de bank. Die zijn vroeger dus in de gelukkige omstandigheid geweest, dat ze door hard werken een flinke appel voor de dorst konden sparen. "Voor de oude dag", noemen ze dat. Maar dan is die oude dag aangebroken, en dan willen ze het nog liever over de balk smijten dan het te gebruiken voor het doel die het had. Liever teren ze op de maatschappij.

Er zijn ook talloze mensen die minder goed betaalde banen hadden. Of minder geluk hadden, en dat geld niet zomaar eventjes hebben liggen. Die hebben veel meer moeite met die 2200 euro. En dan maar hopen dat er mantelzorg voorhanden is. Uit eigen ervaring, weet ik namelijk dat dat verrekte lastig kan zijn.

Mijn oplossing: iedereen gaat wat meer betalen. En dat naar rato van vermogen of inkomen. Ik kan weinig tot geen begrip opbrengen voor mensen die hun hele leven lang werken en sparen voor hun oude dag, en het dan vervolgens klaarspelen om alsnog op diezelfde maatschappij te gaan teren. Iets waar ze bij hun werkende leven waarschijnlijk diep op neerkeken.

Ik snap ook wel dat het zuur is, maar we leven niet meer in de oorlog. En geld kun je nu eenmaal niet mee het graf in nemen. Misschien is het ook wel zo dat de kleinkinderen ook maar moeten leren om hard te werken voor het geld, in plaats van dat ze niet kunnen wachten tot opa en oma het hoekje om zijn, om de erfenis te kunnen incasseren.

Onafhankelijkheid, dat is een groot goed. Zelfs als je voor je verzorging al afhankelijk bent, mag je daar beslist voor betalen. Bejaarde billen wassen, wordt nu tegen veel te geringe betaling overgelaten aan jonge mensen. Misschien moeten al die rijke ouwetjes zich dat eens wat beter realiseren, terwijl ze van de pleepot, naar de geldpot worden getild.

Nogmaals: laat die verzorgingstehuizen met rust. Onze bejaarden verdienen beter dan dat. Maar kom met een eerlijk en zinvol plan om het betaalbaar te houden. En dat kan op veel betere manieren dan domweg opdoeken.

Stomme overheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stoelen, mieren, oorlog en gekwek

Onze nieuwe stoelen zijn gearriveerd. Dat is een paar weken eerder dan de beloofde leveringsdatum, en daar kunnen heel wat grotere bedrijven...