woensdag 19 maart 2014

Ik stem af op A=440


Vanwege alle verkiezingsreclame zit ik me toch af te vragen of ik de moeite moet nemen om 250 meter te lopen naar het gemeentehuis om te gaan stemmen.
Waarom zou ik in godesnaam....

Eerst een paar losse opmerkingen:
Voor alle mensen die vinden dat NIET stemmen gelijk staat aan het recht verliezen om te klagen: oprotten met die dooddoener. Juist alle mensen die wel stemmen mogen niet klagen. Ten slotte zijn juist de stemmers de oorzaak van veel ellende. Zij stemmen op totaal van de pot gerukte leugenaars, die op het moment dat de macht binnen is, al hun beloften door de plee spoelen.

Voor alle mensen die nog steeds geloven dat je stem automatisch naar de grootste partij gaat, als je niet stemt: doe wat algemene kennis op! Is niet zo. Blanco stemmen is ongeldig, maar niet stemmen net zo zeer. Alleen bij blanco stemmen geef je aan dat het je wat kan schelen. Bij niet stemmen geef je aan dat je er toch geen vertrouwen in hebt, en dat het je om het even is, welke praatjesmakers er op het pluche komen te zitten.

Gemeenteraadsverkiezing. Dat is minimaal 3x + 2x de woordwaarde bij scrabble. Of, voor de jeugd: bij Wordfeud.
Hier in Tiel zou ik totaal niet weten waarop ik moet stemmen. Zou ik stemmen op een van de landelijke partijen, dan zou ik de VVD of PVDA belonen. En ik zie werkelijk waar, geen enkele reden om Rutte of Samsom te belonen voor hun tot nu toe geleverde prestaties. Simpelweg omdat die er niet zijn.
Strategisch stemmen op bijvoorbeeld D66 heeft totaal geen zin, dat zou evenzeer een blanco stem zijn. En uiteraard is een stem op Wilders een stem dieper de afgrond in, nog even daargelaten of de Partij Voor Verdriet uberhaupt een Tielse afdeling heeft. Ik hoop het niet.

Tiel. Ik heb niks tegen Tiel, ik heb er niks voor. Er wonen veel vriendelijke mensen. En we zijn lid van de hondensportvereniging, en ik kan blind de winkels vinden die ik nodig heb.
Mijn contacten met de gemeente beperken zich tot het verlengen van een parkeervergunning (wat altijd erg soepel en prima verloopt) en een incidentele mailwisseling met een over het paard getilde ambtenaar die al 20 jaar geleden aan zijn pensioen toe was.
Alle lokale partijen willen hetzelfde: een beter Tiel, al dan niet voor de gewone man.
De christelijke partijen willen hetzelfde als de lokalen, al dan niet in vrezen Gods, of met een god die over de schouder meekijkt.
En dan zijn er nog van die snuiters die zich samenpakken onder de naam PRO"vul plaatsnaam in".
Die noemen zich progressief-liberaal. Meestal gewoon VVD klonen zonder dat zelf in de gaten te hebben.

Dus ik zie werkelijk waar niet waarom ik zou moeten stemmen. Net als altijd zijn er geen partijen die mijn stem waard zijn. Die mijn moeite waard zijn.

Soms krijg ik te horen dat als ik niks doe, er ook niks verandert. In dezen ben ik het wederom oneens. Want als ik wel ga stemmen, zal er ook niks veranderen. Hooguit dat het politieke steekspel met een stem meer, gewoon verder gaat. Men heeft de 'macht', snapt niet hoe dat werkt, is er eigenlijk doodsbang voor, en doet maar wat.

Over de reclameslogans voor partijen ga ik het maar niet hebben. Want die zijn serieus om te huilen.
En als ik dat voorbij zie komen, vaak vergezeld van een foto van een meneer waar je bij daglicht al een stevig blokje voor zou omlopen, dan moet ik grinniken. Hoe kun je stemmen op een partij die blijkbaar totaal geen aandacht besteedt aan opmaak van reclameposters? Om nog maar te zwijgen van de oneliners van de VVD. Die telkens, een jaar na dato dus inderdaad stuk voor stuk loze beloften blijken.

Ik heb wel een beetje spijt. Ik had mijn kans moeten nemen toen Johan Vlemmix de politiek in ging.
Dat is ook kostbaar. Want net als Wilders met zijn talloze kamervragen á 10.000 euro per stuk en zijn beveiliging (ik zie een bezuinigingspost, wie zijn billen brandt, moet maar eens op de blaren zitten!), zou een joker als Vlemmix ons klauwen met geld kosten. Maar het zou wel totaal komisch zijn.
Helaas is zijn partij nooit echt doorgebroken, en heeft hij geen plaatselijke afdelingen. In elk geval niet in Tiel.
Anders had hij mijn stem van harte gekregen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje niet zo vrij.

 Oeps. Excuses. Een weekje overgeslagen. Maar goed, als je niks te zeggen hebt, is het misschien ook wel goed om niks te zeggen. Ik had zelf...