vrijdag 14 maart 2014

NedphoGo? Nee, Nedpho GO!!!!!!



Nederlands Philharmonisch Orkest.
Nederlands Symfonie Orkest.

De ene in Amsterdam, de ander in Enschede.
De ene heet al jaren zo, de ander pas sinds redelijk kort.

Die uit Amsterdam is boos, want de namen lijken te veel op elkaar. En daar zijn inmiddels heel wat peperdure rechtzaken en dwangsommen uit voortgevloeid.

Het Nedpho heeft dus blijkbaar geld zat. Geld om te verkwisten aan zoiets futiels als een naam.
En ik maar denken dat al die orkesten op zwart zaad zitten, elk dubbeltje drie keer om moeten draaien, en handenwringend hopen dat ze volgend seizoen nog een beetje een acceptabel programma op het podium kunnen brengen.
Maar zoals blijkt heeft het NedPho (dus niet te verwarren met NedSo(?)) keiharde poen op de bank. Ik zeg: opdoeken die hap. De cultuur zit in zwaar weer, en in plaats van je centen te besteden aan je kerntaak: namelijk muziek maken, gaan die idioten bij het Nedpho hun geld verkwisten omdat er een orkest zit die een naam heeft die een heel klein beetje lijkt op die van hun.
Blijkbaar is dat belangrijker dan muziek maken.
En dat is eerlijk gezegd niet waar ik als belastingbetaler op zit te wachten. Twee orkesten die ruzieen om een naam. Die geld verspillen waar ze ook prachtige concerten van hadden kunnen spelen.

De moeite die ik hier heb geldt niet voor de musici. Die willen gewoon doen waar ze goed in zijn: muziek maken. Het echte probleem zit hem in het management. Ik heb vaker gezegd: Nederland gaat nog eens dood aan een overdosis management. Managers, dat zijn van die mensen, die op de een of andere manier op een plek zitten waar ze niet horen, werk niet doen waar ze teveel voor betaald krijgen, die andere mensen -die de kerntaken wel vervullen- het leven zuur maken en op de een of andere manier ervoor zorgen dat die mensen die de kerntaken vervullen het makkelijkst en snelst te ontslaan zijn. En helaas, het NedPho blijkt dus ook een roedeltje van dat soort idioten in dienst te hebben.

Als ik zeg dat bezuinigingen in de muziek best mogelijk zijn, dan bedoel ik dus dat de orkesten massaal dit soort managers gaan ontslaan. Daar zijn de bezuinigingen te halen. Niet bij de muzikanten, maar bij de managers, die zonder dat ze ook maar 1 noot kunnen lezen of spelen, beslissen over musici, en orkesten. Dat soort kwallen moeten ze als de sodemieter, de laan uit sturen. En in het geval van het Nedpho doen de musici er heel erg goed aan om dit krijsend van het lachen te doen.

De hippe nieuwe merknaam, waarmee NedPho zieltjes probeert te winnen is: NedPhoGo! Dat krijgt bij mij nu ineens een heel ander gevoel: Rot maar op NedPho!
Je kost teveel geld.

Ik herhaal: dit bedoel ik niet tegen de musici, maar wel tegen het management. Sneue sukkels!
 Laat iedereen gewoon lekker muziek maken. Het is al moeilijk genoeg in de cultuur zonder dat er allemaal kinderachtige rechtszaken komen over zoiets futiels als een naam. Dit soort geldverkwisting kun je niet goedpraten, en al helemaal niet uitleggen aan buitenstaanders.


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een weekje niet zo vrij.

 Oeps. Excuses. Een weekje overgeslagen. Maar goed, als je niks te zeggen hebt, is het misschien ook wel goed om niks te zeggen. Ik had zelf...