zondag 15 september 2013

Brief aan de gemeente Tiel

Tiel, 15-09-2013
Betreft: Appelpop en fruitcorso 2013.

LS,

Mijn naam is Marnix Coster. En allereerst: ik stuur deze mail naar het algemene email-adres van de gemeente Tiel, ik hoop dat u zo vriendelijk wil zijn om deze door te sturen naar de betreffende ambtenaar/wethouder.

Een paar weken geleden kreeg ik van de gemeente een brief met een sticker. In die brief werd vermeld dat het fruitcorso en appelpop er weer aankwam. Leuk, dacht ik nog. Men zou proberen de overlast te beperken, maar het was niet helemaal uit te sluiten dat bewoners van het centrum enige overlast zouden kunnen ervaren. Iets van die strekking stond er. Als doekje voor het spreekwoordelijke bloeden, kreeg elk huishouden een sticker. Waarmee wij toch onze straat in en uit zouden kunnen rijden. En er werd een kaartje met een theoretische route bijgevoegd.
Wat mij gelijk al op- en tegenviel: er was maar 1 sticker bijgevoegd. In mijn oneindige naiviteit ging ik er vanuit dat dat een vergissing uwerzijds moest zijn geweest, want er staan op mijn adres twee auto's met een parkeervergunning, niet slechts één.
Gelijk maar even met de gemeente gebeld. Een vermoeide, onvriendelijke dame stond mij te woord.
Ik vroeg haar om een tweede sticker, aangezien er ook voor 2 auto's een parkeervergunning wordt betaald. Maar dat was blijkbaar heel dom van mij. Per huishouden werd er maar 1 sticker gegeven, en voor de rest moesten we maar improviseren. (Ergo: bek houden en niet zeiken, zo kwam deze dame over.)

Fijn... Vorig jaar was de overlast inderdaad aanwezig, maar niet heel erg. Ik kon, met een beetje mikken en prikken, inderdaad gebruik makend van de flipje sticker, naar mijn werk EN weer terug.
Vorig jaar was het inderdaad ook een beetje rumoerig. Zuipende, lallende, zwalkende en kotsende jongeren die van appelpop genoten. (Overigens: over verkeersveiligheid gesproken, wellicht is het een idee om wat meer agenten in te zetten: laveren door die losgeslagen meute is doodeng, zelfs als part-time beroepschauffeur).

Enige overlast... Juist. Als u verstaat onder enige overlast, dat mensen hun huis niet meer uit en/of in kunnen, vraag ik me af wat de vergrotende trap van enige overlast dan wel is. Een orkaan? Een nucleaire ramp?
Want dit jaar was de hele organisatie wat betreft het corso een blijk van totale incompetentie.
Amateurisme ten top.
De verkeersregelaars waren een aanfluiting. Ja, ze waren beleefd (ik uiteindelijk niet meer), maar ze kwamen niet uit Tiel. Waren niet bekend. Wisten van niks. Uiteindelijk, na veel omwegen en op goed geluk een paar dranghekken passerend, kon ik het dorp uit.
Toen ik klaar was met werken, en terug naar huis, bleek dat onmogelijk. Die routes, die theoretisch begaanbaar waren, waren dat niet. En nog meer verkeersregelaars die van niks wisten. De flipje sticker, daar had ik er inderdaad geen twee van gehoeven. Improviseren was ook al niet aan de orde. Zegge en schrijve 1 enkele aanwijzing voor wat betreft de flipje sticker, op de route naar mijn huis. En dat was het dan. Maar die route stopte, zomaar ergens. Verder mochten we niet. Op mijn vraag of ik mijn auto dan maar op de openbare weg moest laten staan, werd uiteraard raar gekeken. Ik moest maar klagen bij de organisatie. Toen ik zei dat ze die dan maar eens voor me moesten bellen, bleven ze met hun mond vol tanden staan. Ook wijzen op die verder dus blijkbaar belachelijke en nutteloze flipje sticker, was zinloos. Ik mocht er best door, maar het was afgesloten.

Uiteindelijk ben ik de snelweg maar weer opgegaan, om het via Tiel-West te proberen. Helaas, ook hier geen succes. Ruim een uur verder, besloot ik dat noch de gemeente Tiel, noch de organisatie van een fruitcorso, noch een verkeersregelaar het recht heeft om mij de toegang tot mijn huis te ontzeggen.
En dat is wat er in de praktijk gebeurde. De beloofde routes waren dicht. De beschamende flipje sticker bleek even nutteloos als zonnebrandcreme gebruiken rond middernacht, en verkeersregelaars die niet eens in staat waren om mij te vertellen hoe ik dan wél thuis moest komen.
Ik ben een afzetting voorbij gereden. Let wel: hierbij ben ik niemand te na gekomen, heb ik niemand schade toegebracht, en is er op geen enkele wijze iemand in gevaar geweest.
Twee rotondes verder raakte ik met een agent aan de praat die (hoe kan het ook anders) niet uit Tiel kwam, en mij ook verder niks kon vertellen. Ja, hij kon mij vertellen dat ik mijn auto maar ergens in een wijkje moest zetten, en dan maar naar huis moest lopen.
Ik denk vooruit, dus vroeg meteen aan hem hoe dat dan zat met mijn parkeervergunning, die wel specifiek voor mijn straat bedoeld is.
Nou, daar kon de lieve jongen mij geen vrijstelling voor geven.
Ergo: ik mag niet naar mijn huis, en als extraatje loop ik kans op een boete omdat ik ergens gedwongen word te parkeren waar ik geen vergunning voor heb.

Hallo? Zijn we er nog? Ik ben een inwoner van Tiel, betaal mijn gemeentebelastingen (voor drie personen, terwijl er maar 2 wonen, maar over die rare vorm van overheidsdiefstal zal ik u nu niet lastig vallen) én betaal voor een parkeervergunning. Mag ik als inwoner misschien heel boos zijn dat het dit jaar toch wel heel erg een feestje was voor de niet-inwoner?
Mag ik concluderen dat het corso door volslagen amateurs is opgezet dit jaar, waarbij de belangen van de bewoners van het centrum totaal genegeerd zijn?
Leuk voor de gemeente dat er een paar centen verdiend worden met het fruitcorso en appelpop, maar als ik dit volgend jaar weer moet meemaken, mag ik dan bij de gemeente een declaratie sturen voor een gedwongen opgenomen vrije dag?
Ik misgun de gemeente zijn feestje absoluut niet, maar ik misgun mezelf mijn werk en inkomsten ook niet. En het schandalige tekortschieten van de organisatie om mijn huis bereikbaar te houden, ondanks dat er uit de brief van de gemeente iets anders beloofd was, schoot me totaal in het verkeerde keelgat.
Dit moet volgend jaar anders.

Maar ik stop even met klagen. Klagen is een recht, maar er schuilt mijns inziens ook een plicht in. Meedenken! Hoe kan het beter. Uiteraard wil ik graag de daad bij dat woord voegen, en meld ik me bij deze (kostenloos?) aan om mee te brainstormen over het fruitcorso van volgend jaar. De vele mensen die ik tijdens mijn dwaaltocht door de paar open straatjes van het centrum sprak, waren allemaal totaal niet te spreken over het feit dat het voor velen van ons onmogelijk was om ons huis te verlaten, of om thuis te komen.
 Dat kan beter. Dat MOET beter.
Ik hoop binnen zeer korte tijd (laten we woensdag als uiterste reactiedatum nemen) een reactie van u te vernemen. Dit mag gewoon per mail, en uiteraard mag u me gewoon met Marnix aanspreken. Anders voel ik me gelijk zo'n ouwe knar.

In de hoop dat we voor volgend jaar voor de bewoners van Tiel een wél werk- en leefbaar corso kunnen realiseren,

verblijf ik met de meeste hoogachting en een vriendelijke groet,


Marnix Coster

PS: Ik heb die Flipje sticker herhaaldelijk bestempeld als belachelijk. Laat me dit toelichten: dat knallende roze is wel heel erg jaren '80. Zijn er nu echt geen sturm-und-drang stagieres aanwezig op de PR-afdeling?
Verder vind ik het nogal laakbaar dat ik met die sticker verplicht word om reclame te maken voor de HEMA. Volgend jaar, knip ik dat er af. Ik vind niet dat de gemeente of wie dan ook, mij kan verplichten om reclame te maken, voor welk bedrijf dan ook. Tenzij daar een vergoeding tegenover staat uiteraard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stoelen, mieren, oorlog en gekwek

Onze nieuwe stoelen zijn gearriveerd. Dat is een paar weken eerder dan de beloofde leveringsdatum, en daar kunnen heel wat grotere bedrijven...