woensdag 5 november 2014

Gezondheid!

Zeer regelmatig word ik geconfronteerd met nieuwsberichten die gaan over gezond eten.
Diverse instanties die aan de bel trekken dat product X toch ineens niet gezond is. Of juist wel.
Laatst nog roomboter. Altijd begrepen dat dat ongezond is, want room is dikmaker want vet.
Maar nu ineens is roomboter wel weer gezond.
Of Kokosmelk. Niet gezond. Wel gezond. Niet gezond.
En uiteraard hele verhandelingen over E-nummers.
E-nummers.
Ik ben te lui om na te gaan wat E-nummers zijn. Suiker! Vet! Zout! Chemicalieen!!! Ongezond. Onverantwoordelijk.

En ik slaak maar weer een diepe zucht.

Je kunt geen voedingsmiddel meer uit de schappen van de plaatselijke grutter trekken, of er is wel weer iemand die met een vermanend vingertje wappert om me te vertellen dat dat toch echt niet gezond is. En onverantwoordelijk.
Tot het nogal beschuldigende: "verantwoordelijke ouders, moeten verantwoordelijk kiezen! En dus niet product X, Y en Z, want daar zitten E-nummers 10, 11, 365 dagen lang per jaar in"...

Ik heb altijd begrepen dat de schijf van 5 gewoon een prima richtlijn is. Fruit, groente, aardappels of rijst, en een stukje vlees.
NEEEEE!!!! Want fruit zus is bespoten met zo, en dat is slecht voor beestje Y waardoor.....
NEEEEE!!! Groente zo is bespoten met zus en dat is slecht voor de opwarming van de aarde. Onee, dat was het lapje koe dat ik vanavond wilde eten. En die noten-vruchten-rijst, die ik best lekker vind, bevat stiekem toch E-nummers. Ja, niet dat er iemand is, die op heldere wijze op de verpakking zet, wat precies een E-nummer is, maar dat geheel terzijde, je moet maar van me aannemen dat E-nummers slecht zijn.

Ergo: een overkill aan bangmakende informatie die de kant van de consument op komt. En soms denk ik: hebben die lui dan werkelijk waar niks beters te doen? Ik werk, op zeer onregelmatige tijden, en ik ben blij dat ik inmiddels gewoon een bepaald ritme heb ontdekt, waardoor ik weer aan mijn normale eetritme kom, zonder dat ik elke 2 dagen de mcDonalds hoef leeg te eten. Ik heb dus ook helemaal geen tijd om me te verdiepen in E-nummers. Of zelfs maar in de voedingswaarde en gezondheid van kokosproducten, boter en andere zooi.

Laat mensen toch zelf bepalen wat ze willen eten. Hou eens op met onnozele bangmakerij en schuld-aanpratende-praatjes over verantwoordelijk kiezen door consumenten. Ik kan helemaal niet verantwoordelijk kiezen, zolang als een bepaald ingredient betitelt wordt als E-1234567879120eneenbeetje. Bij de producent ligt de verantwoordelijkheid om eerlijk en duidelijk te zijn. Die zijn dat niet. En vervolgens zijn er allemaal groepen die om het hardst schreeuwen dat je toch echt dat niet moet kopen, en andere groepen die weer beweren dat het allemaal onzin is.
Dus als normale consument weet ik nog niks.

En daar komt bij: Nederland vergrijst. En niet alleen maar omdat er minder kinderen geboren worden, maar we worden ook ouder.
Dus al die bangmakerij, zal vast wel kloppen enzo, maar als ik lees dat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat, zal het met de dodelijkheid van een stukje ontbijtkoek wel meevallen.

Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik eet zoveel mogelijk gezond. En ik denk dat iedereen die dat doet, heus niet doodgaat aan een snoepje zo op zijn tijd.
Maar ik hoef niet constant aan te horen dat het allemaal slecht is wat ik vreet. Want eerlijk gezegd: van dat gezemel krijg ik zure oprispingen. En dát is zeker weten niet gezond.


6 opmerkingen:

  1. Wacht maar tot die kleine van jullie continu hyper is, omdat papa steeds eten met teveel suikers geeft... :-p

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geef hem of haar helemaal geen eten met teveel suikers... En bovendien: hyper? Buitenspelen is een prima manier om energie kwijt te raken. In mijn gezin geen computerspelletjes om het kroost zoet te houden. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat je te lui bent om je goed in een onderwerp te verdiepen, voordat je het nodig vindt je totaal ongefundeerde mening hierover te schrijven. Commentaar op mensen die zich zorgen maken over het effect van E-nummers, zonder dat je zelf ook maar de moeite neemt om uit te zoeken waar ze voor staan. Dan was je misschien ook tegengekomen, dat het voedingscentrum hard bezig is om de zo door jouw bejubelde schijf van 5 aan te passen. Blijkbaar vinden zij toch niet alles gezeur en sommige argumenten goed genoeg om hun visie bij te stellen. Nog een tip voor je toekomstige kroost; ken je die roze koeken met die smarties erop? Minstens 20 E-nummers. En voordat je me nu gaat beschuldigen van dat alternatieve, linkse vermanende vingertje; dit komt gewoon uit de consumentengids. Heb ik alvast voor je opgezocht, zodat jij jezelf er niet mee hoeft te vermoeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is het verdien model van de moderne maatschappij, net als het letterlijk uitmelken van de koe, is de mens dat enerzijds voor de voedingsindustrie en anderzijds de farmaceutische industrie.

    De een maakt je ziek, en de ander houdt je met medicatie zo lang mogelijk in leven. Dit is niet humaan maar winst maximalisatie. Beide partijen hebben niet het beste met 'ons' voor ogen maar hun eigen portemonnee. De producent zal dus waar mogelijk niet duidelijk en eerlijk zijn.

    Echter met eet puur en dus zoveel mogelijk onbewerkt kom je al een heel eind.

    P.s. roomboter is chemisch onbewerkt, margarine niet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Jeanette,
    Wat jammer dat je in je betoog totaal voorbij gaat aan het feit dat ik moeite heb met producenten die niet helder communiceren. En dat ik vervolgens door alle informatie-overkill van voor en tegenstanders totaal niet meer weet wie er nu gelijk heeft.
    En ook is het heel jammer dat je me woorden en implicaties toevoegt die ik niet gedaan heb. Zie je zinnetje waarin je meesmuilend het woordje 'links' toevoegt. Op het moment dat je een ander woorden in de mond legt, maak je je als discussiepartner niet alleen belachelijk, maar ook onmogelijk. Ik pas ervoor om bij een discussie telkens te moeten teruglezen of ik wel gezegd heb, wat jij me toedicht.
    Los daarvan schrijf ik deze stukjes louter ter vermaak. En chargeer en ridiculiseer ik daarom ook een beetje. Als je je daardoor dermate aangevallen voelt, dat je meent op deze manier te moeten reageren, stel ik voor dat je mijn stukjes niet meer leest. Want dat lijkt me in elk geval voor jou niet gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Marnix,
    Hoe is het uitzicht daar boven op de kast? :)

    (jij en je reacties blijven overgens wel van harte welkom op de facebook pagina die ik voor de Groene Boer beheer)

    BeantwoordenVerwijderen

Stoelen, mieren, oorlog en gekwek

Onze nieuwe stoelen zijn gearriveerd. Dat is een paar weken eerder dan de beloofde leveringsdatum, en daar kunnen heel wat grotere bedrijven...