donderdag 29 september 2016

Ziek zijn en gezondheid.

Dat ik ziek ben (nou ja, de "griep", lees: heftige verkoudheid) levert me wat tijd op om me op mijn andere hobby te storten. Namelijk blogjes tikken.

En omdat ik ziek ben, ben ik ook nog eens in staat om veel op facebook rond te neuzen. Mijn voyeuristische neigingen los te laten, zeg maar.
En zo kwam ik op de pagina van The Green Happiness terecht. Die zijn al veelvuldig in het nieuws geweest, omdat ze zogenaamd wetenschappelijk allemaal diëten voorschotelen, die mensen gezond houdt, die kanker op afstand houden en die balans toevoegen aan je ongebalanceerde leven.

Dat kan, daar is niks mis mee, talloze van die "vreetkenners" die claimen die wijsheid in pacht te hebben, en meestal lach ik ze stilletjes uit. Want al lui die dat propageren, of eraan meedoen, zien er in mijn ogen maar schraal, ongezond bleek en ongelukkig uit. Ik vind oprecht dat dat soort mensen gewoon eens een stukje lekker gebakken vlees moeten eten. Wie daar ongelukkig van wordt, spoort bij mijn weten niet. (Let wel: ik heb het niet over vegetariers, maar over dit soort doorgeslagen volk).

Hoe dan ook: de dames achter dit groene geluk brachten hun "wetenschappelijke" boeken met nogal wat aplomb (prachtig woord!) in de media, en vrijwel direct waren er echte wetenschappers die hun kennis, en wetenschappelijke onzin compleet fileerden, en met de grond gelijk maakten. En terecht. De dame die meende Sylvia Millecam te kunnen redden, bleek ook een vieze charlatan.

Nou zal ik niet meegaan in die hele hetze voor of tegen deze twee blije smikkelchicks, maar wat mij in die discussie opviel, is dat de voorstanders er nogal rare denkbeelden op nahouden.

Namelijk: het nieuwe boek zou aan de poten van unilever zagen, en dus moest dat met de grond gelijk gemaakt worden. Wat een volslagen, bezopen argument. Unilever zal geen cent minder verdienen omdat er een stuk of wat onzekere, 30-jarige huisvrouwen een nieuw boekje uitproberen. Dat mensen dit als argument aandragen waarom een boek met wetenschappelijke nonsens wordt gefileerd, betekent alleen maar dat de volgers van deze twee gezond-eten-tutjes zelf niet al te kritisch, of zelfs maar intelligent zijn. Of het zijn van die waardeloze complottheoristen. Ik heb nog aluminium hoedjes in de aanbieding.

Er wordt door de mensen die The Green Happiness een warm hart toedragen, totaal kritiekloos voorbijgegaan aan het feit dat een kip niet menstrueert. Helaas heeft het bij mij tot gevolg gehad dat ik geen ei meer kan eten zonder te denken aan een goed gevulde tampon. Bedankt meiden van het groene geluk. Echt! Super! Niet alleen verkopen jullie wetenschappelijk gezien totale flauwekul, maar het bederft ook nog eens ongewenst mijn eetlust.Waarom las ik dit ook alweer? De verkoudheid moet een tijdelijke hersenverweking bij me hebben veroorzaakt... Tijdelijk bij mij, geheel in tegenstelling tot de mensen die klakkeloos alles geloven van deze twee ingevallen happy-snacky-mutsen.

Ook zo'n mooie: er werd gezegd: je bent zelf verantwoordelijk voor wat je ermee doet. Ehhhh ja, dat is waar. Maar gezien het feit dat de meeste lezers van dit soort wetenschappelijk totaal gefaalde onzinboeken, niet echt heel erg snugger zullen zijn, maar wel in totale blinde adoratie alles zullen doen dat smikkel en smekkel beweren in dat boek, kun je toch wel stellen dat ze een zekere verantwoordelijkheid (al was het maar moreel) dragen voor het feit dat er onder de lezers van dit boek een enorme hausse zal ontstaan in vitamine B12 gebrek. 

Over moreel gesproken: hoe moreel zijn deze dames, die wetenschappelijke lulkoek voor waar verkopen, liegen over big-registraties, maar wel met grote blije grijnzen 70 euro voor 1 boekje vangen? Ik geloof niet dat ik dit allemaal heel erg moreel vind. Ondanks dat er zoiets bestaat als het recht op eigen domheid, vind ik dat de voedsel en warenautoriteit dit boek uit de handel moet halen, gewoon om domme mensen tegen zichzelf te beschermen.

Wat voor mensen zijn het toch die die dames van groen geluk, ondanks de wetenschappelijk bewezen onzin en de abjecte leugens, toch nog blijven volgen en steunen. Als je al wetenschappelijk verklaart dat een ei kippenmenstruatie is, dan moet je als lezer toch de rest van dat boek als de sodemieter terugsturen, of in de open haard flikkeren? Als je hoort dat er gelogen wordt over BIG-registraties, dan kun je toch op je vingers natellen dat dat niet het enige is, waarover wordt gelogen?
Ik vind oprecht dat iedereen die rauwe groente wil eten, en denkt dat een ei kippenmenstruatie is, dat helemaal zelf moet weten. Knaag aan een rauwe sperzieboon. Breek je tanden op een ongekookte maiskolf. Zie maar dat je een rauwe opperdoezer goed verteerd krijgt. Maar hang er in vredesnaam niet allemaal van die absurde fantasieverhalen omheen. En doe het ook je kinderen niet aan, die zijn nog onschuldig, en kunnen er allemaal niks aan doen.
 Maar ik maak me vooral zorgen om de extra kosten die dat gaat genereren. Ondervoedde mensen, mensen met een vitamine B12 tekort, noem maar op. Zo houden we de zorgpremies wel hoog ja.

Dit veganistische principe is natuurlijk niet nieuw. Met enige regelmaat kom ik van die mensen tegen die vinden dat ik ook maar minimaal vegetarier moet worden, maar eigenlijk veganist. En alle argumenten tegen het eten van vlees (zowel valide als totaal van de pot gerukte argumenten) worden aangevoerd.
Maar als ik kijk naar het soort mens dat veganist is, en ook naar het soort mens dat achter Smikkel en Smekkel van de groene blijdschap staat, dan valt me op dat dat allemaal van die bleke, ingevallen menselijke restanten zijn, die heel vaak op heel erg zure manier iemand van hun gelijk willen overtuigen.
Ze zullen vast heel gezond zijn en zo, maar in mijn gedachte zie ik dan zo'n uitgemergeld paard met haar zure gezicht aan een rauwe snijboon knagen, en dan krijg ik een klein lachstuipje.
Ik kan innig tevreden glimlachend en genietend aan een lamskotelet of plofkip zitten. Omdat ik dat a) heerlijk vind en b) ik liever op de natuurlijke manier aan mijn vitamine b12 kom, en niet via allemaal toegevoegde preparaten. (Wat dergelijke diëten nog veel duurder maakt).

Dus ondanks mijn huidige verkoudheid, voel ik mezelf eigenlijk toch wel prima. En daar dank ik de dames van dat groene clubje dan weer voor.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stoelen, mieren, oorlog en gekwek

Onze nieuwe stoelen zijn gearriveerd. Dat is een paar weken eerder dan de beloofde leveringsdatum, en daar kunnen heel wat grotere bedrijven...