zondag 9 oktober 2011

Marnix’ keukengepruts.




Van enkele vrienden en collegae heb ik begrepen dat zij enorme BOURGONDIERS zijn. Ze houden van lekker eten. Met nadruk op lekker. Niet op veel. Bij mij gaat dit hand in hand. Want als iets lekker is, is het zonde dat het te snel op is.
Maar om maar eens een voorschotje te nemen op het feit dat ik binnenkort een heus vierpits gasstel krijg, en een magnetron/oven, dacht ik dat ik maar eens wat recepten op papier moest gaan zetten. Dit ter lering, ende vermaeck.

Broccoli stamppot.
 Ik kan een heel lulverhaal gaan afsteken over wat stamppot precies is, en waarom broccoli dus eigenlijk wel of geen stamppot kan heten, maar dat zal de ware etensgenieter aan zijn spreekwoordelijke anus oxyderen.

Wat men nodig heeft.
-2 kleine of 1 grote struik broccoli.
-4 middelgrote of 5 kleine aardappels.
-1 of 2 bakjes spekreepjes (rauw, om af te bakken)
-Per persoon 1 ei. (Of twee als je voor meerdere dagen maakt, en gezien het feit dat dit voedsel erg vullend is, maak je voor meerdere dagen. Geen zorgen, de tweede dag is het nog lekkerder).
-kaasblokjes (kun je ook zelf snijden van een grote homp) liefst jong belegen, maar de kaasboer heeft ook kaas met allemaal kruiden, kan ook heel lekker zijn.
-per persoon 1 tot anderhalve tomaat.
-1 ui
- 1 of 2 tenen knoflook. Nooit zuinig mee zijn. Knoflook is gezond, en houdt de muggen weg. (En ook vrouwen of mannen die je toch alleen maar van je werk houden).
-peper
-mayonaise

Als eerste kook je de eieren hard, en bak je de spekreepjes lekker knapperig. In het spekvet kun je kiezen om de ui te fruiten. Als je van een wat pittigere smaak houdt, dan doe je de ui op het laatst rauw door het gerecht. In beide gevallen, de ui niet te fijn snipperen.
Als dit gedaan is, heb je je gasstel vrij om de broccoli en de aardappels te koken. Niet te moeilijk doen, dat kan best in 1 pan.
Terwijl dit lekker staat te pruttelen, pak je een schaal. Op de bodem doe je een lekkere, gulle lik mayonaise. Daaroverheen gooi je de in grove stukken gesneden tomaat, met de (rauwe) ui, de in stukken gesneden eieren, de geperste knoflook, de gebakken spek, en de kaas. Even goed door elkaar husselen. Het kan geen kwaad als de spek, en de eieren nog warm zijn. Naar smaak peper toevoegen, en aan de kant zetten tot de broccoli en de aardappels gaar zijn.
Als dit het geval is, dan pak je een stamper (zo’n hakselstaaf is ook prima, maar dan wordt het een beetje puree) je stampt de inhoud van de pan, met een klein beetje melk tot iets dat op stamppot lijkt, en dan ben je er bijna.  Gooi nu het mengsel van spek, kaas, eieren en de hele reut erbovenop, en roer het geheel goed door elkaar. Om de kaas helemaal te laten smelten, kan je het geheel nog heel kort op een heel laag vuurtje laten warmen, zodat de kaas lekker gesmolten is.
Dit gerecht laat zich op geen enkele manier aantrekkelijk serveren. Gewoon op je bord plempen. Het ziet er toch wel uit als iets dat al eens eerder werd gegeten. Dus doe geen moeite. Het is geen gerecht om indruk mee te maken op je eerste date. Maar lekker is het wel. De volgende dag in een koekenpan zachtjes opwarmen, en met een bruine boterham voor de lunch weghappen. Gezond en lekker.

Het volgende gerecht is niet van mijn hand. Joop Braakhekke heeft dit verzonnen, maar eerlijk gezegd heb ik het nog nooit zo zout gegeten. Dus dat heb ik aangepast.

Wat men nodig heeft.

-Kabeljauw (liefst vers, uit de vriezer kan ook, andere witvis kan ook)
-plakken chorizo. (Liefst van die lekkere, niet die van de euroshopper)
-2 eieren
-Groene groente. Verse doperwten, of verse boontjes
-nootmuskaat (voor over de groente)
-Rijst (van die met die pitten erin, da’s lekker).

Kook de rijst volgens de aanwijzing.  De groente ook koken. Naar smaak. Ik ben zelf fan van niet al te soepig gekookte groente, dus bij mij is de kooktijd kort.

Sla de eieren stuk. De bedoeling is dat je alleen het eigeel overhoudt. Dat kan voor de onervaren keukenprins(es) nogal een debacle opleveren: succes. Met dat eigeel smeer je de bovenkant van de vis in. Kan met zo’n fancy kwastje, maar als je een zeeppomp hebt, en je wast je handen, kan het ook met je vingers. Op die met eigeel ingesmeerde bovenkant, leg je de plakken chorizo. Het mag wat overhangen, dat is geen bezwaar. Maar als het te ver overhangt, dan gaan die plakken chorizo alsnog zwemmen in de pan.
Verhit wat boter of olie in de pan. Als dit lekker pruttelt kan je de vis erin doen. Door ervaring wijs geworden: Begin ondersteboven. Dus eerst de plakken chorizo onder. Dan bakt het eigeel wat aan, en is de kans groot dat het keren van de vis lukt, zonder dat de chorizo zijn eigen leven gaat leiden.
Doe dit met een scherpe spatel. Een dikke botte spatel, zal de combinatie lastig in stand houden. Let op: te dunne plakken chorizo betekent vaak onheil: die zal verbrand zijn voor de vis gaar is. En dus niet lekker. Bij dunne plakken moet je dus wat vaker (voorzichtig) keren. Te dikke plakken eigenlijk idem.
Voor de vorm is het wellicht leuk om de boontjes in bundels samen te binden met dunne speklapreepjes. Eventueel eerst wat licht glazig gefruite uitjes door de boontjes husselen. (Dan heb je de nootmuskaat niet nodig. Over nootmuskaat: vers van zo’n bol geraspt is het lekkerst).

Dit gerecht  is vrij zout. Dus probeer het met niet al te zoete, maar toch een fris zoet wit wijntje te combineren. Als je daarna nog indruk wil maken op je eerste date, kun je beter geen vlaflip serveren, maar iets met vers fruit. Zoals aardbeien, of druiven of zo.




Eigen gemaakte pastasaus.

Dit is ontstaan nadat ik met mijn gulzige hoofd een hele bak tomaten had gesneden, en tot de conclusie kwam dat er in mijn pan geen plaats meer was voor pastasaus uit een pot.

Wat men nodig heeft.

-Een bak tomaten (roma tomaten doen het erg goed!!)
-Een bak gehakt
-Uien
-Champignons
-Knoflook
-peper
-geraspte kaas
-pasta
-verdere gezonde groente die men door pasta gooit omdat het lekker en/of gezond is.

Snij de tomaten in grove stukjes. Snipper de ui, hak een stuk of wat tenen knoflook, en mik dat in een pan die op het vuur staat. Wat heel erg lekker is: de Action heeft in zijn assortiment een fles peper/knoflook olie. Als dit lekker aan het pruttelen is, kun je ervoor kiezen om de champignons ook toe te voegen. Dit kun je ook later doen.  Als dit prutje goed heet is, kan het in de blender. Bak nu het gehakt rul, terwijl je de tomaten tot puree blendert. (Sommige mensen beweren dat tomaten bij verhitting bitterachtig worden, die mensen kunnen er desgewenst wat suiker aan toevoegen).
Als het gehakt rul is, kan je saus erover, met alle andere ingrediënten. En smullen maar. Niet vergeten ook de pasta nog even te koken.

Een gerechtje uit Frankrijk. Door Sylvia dit weekend aan mij geïntroduceerd. Dit is een werkelijk goed vullende salade. En lekker fris met een pittige touch door de ui.

Wat men nodig heeft.

-Selder (een lekkere dikke, met van die dikke takken)
-Tonijn in blik (in zonnebloemolie)
-2 Jona Gold appelen.
-Rijst (volkoren, of met die granen erdoor)
-Yoghurtdressing (zelf te maken of uit een potje)
-Ui

Ontdoe de Selder van zijn buitenste laagje en die draden. Met draden kan ook, maar dan moet je met verteren wat beter je best doen. Hak de ui in stukken. Laat de tonijn uitlekken. Schil de appel, ontdoe hem van zijn klokhuis en snij hem in stukken. Doe dit alles in een grote schaal, giet de yoghurtdressing erover, en serveer de gekookte rijst er apart bij.
Als toevoeging, kun je er komkommer bij doen. Dan snij je de komkommer in lange repen, die je ontdoet van de zaadleiders.  

In plaats van groente kun je ook kiezen voor een lekker uitgebreide, of minder uitgebreide salade.
De volgende salade doet het ernstig goed bij vissticks.

Men neme

-1 zakje rucola
-1 bakje kerstomaatjes (om verwarring te voorkomen: kers-tomaatjes)
-1 bolletje mozarella

Drapeer de rucola georganiseerd slordig op je bord. Snij de kerstomaatjes aan plakjes, en leg die aansluitend op elkaar op de rucola. Vervolgens snij je de mozzarella in plakken, en die leg je weer over de rood-groene bende op je bord.
De vissticks bak je volgens aanwijzing, en als je klaar bent om te serveren, is het heerlijk om over die salade nog wat balsamico te sprenkelen. Smullen maar.

Over vissticks: de goedkoopste vissticks zijn zonder twijfel die van de euroshopper. Nu heeft de euroshopper heel veel goeie artikelen. Mijn kater Claus, bijvoorbeeld vind de bakjes kattenpate vreselijk lekker. En de pindakaas doet wat mij betreft niet onder voor calve. Maar euroshopper vissticks zijn werkelijk waar, niet te vreten. Een soort van witte rubber in een veel te dikke kroketlaag. De euroshopper vissticks hebben volgens mij nog nooit een echte vis gezien. Wat een smakeloze blerf.  De vissticks van albert Heijn en de Iglo wel. Met name die dikke planken met spinazie of tomatenprut erin (combino’s heten die) zijn erg lekker. Als je nu bovenstaande salade gaat eten, is met name de combino met spinazie vulling heerlijk.

Een andere heerlijke salade.

Men neme

-1 flesje cocktail of whiskeysaus
-1 of twee stronken witlof
-1 oranje of gele paprika
-1 tomaat

Hak alles aan stukken, vergeet bij de paprika niet de zaden en witte urft weg te halen, doe dit in een schaal, en doe er een heel klein beetje van de saus overheen. Belangrijk: knoflooksaus en andere sauzen werken hierbij niet. Dat is serieus geen lekkere combinatie, dit weet ik uit ervaring.
Deze salade doet het goed bij vlees. Een heerlijke varkenshaas, bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bijzondere mensen, een observatie.

 Reizigers. Passagiers. Ze zijn er in alle soorten en maten. Het kleine kereltje van een jaar of 9, die de trap af kwam, zeulend met de veel...